The shards

Svärta, skräck och glittrande 1980-talsnostalgi.

Av: Ellis, Bret Easton
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2023
Låna

Den amerikanska författaren Bret Easton Ellis återvänder med en roman som innehåller bekanta teman från hans tidigare författarskap: välbeställda ungdomar, känslodistans, paranoia, droger, sex, våld, seriemördare och ensamhet. 

Förföljelser och hemligheter

Det är 1981 och bokens Bret Ellis ska börja sitt sista år på Buckley high school. Han är tillsammans med en av årskursens mest populära tjejer och förväntar sig ett sömnigt sista läsår ihop med sina populära vänner. Påkostade fester, tillfälliga förbindelser och frihet, i väntan på att livet ska börja.  

Så får de veta att en ny kille, Robert Mallory, ska börja i deras klass. Plötsligt rubbas balansen och situationen är inte längre förutsägbar. Bret drabbas av onda aningar och när han träffar den nya killen känner han att det är något som inte stämmer. 

Samtidigt hemsöks Los Angeles av en seriemördare. Flera unga kvinnor har försvunnit och återfunnits bestialiskt mördade. Bret följer nyhetsrapporteringen slaviskt. Och han ser tecken som tyder på att den nya killen är inblandad. Han börjar följa efter honom och förrövarrollen blir genast otydlig. 

Skräck och 1980-talsnostalgi

The shards är Bret Easton Ellis första roman sedan 2010 och den första sedan 1990-talet som känns underhållande att läsa, tycker jag. Tematiken är bekant, men det finns ett driv och en angelägenhet i berättelsen som saknats i hans senaste romaner. Dessutom ett annat känslodjup jämfört med tidigare.  

Boken är en thriller med svärta, skräck och en bländande dos 1980-talsnostalgi. Bret Easton Ellis lek med identitet, fiktion och verklighet är intressant, särskilt för den som är inläst på hans författarskap. Han har även läst in boken som ljudbok. 

Våra texter

 1. Imperial Bedrooms

  Tips Av: Ellis, Bret Easton Tipsat av: Anna Sahlén

  Clay skriver filmmanus i ett Los Angeles där mörkret kryper in från skuggorna.

 2. Lustans lagar

  Tips Av: Ellis, Bret Easton Tipsat av: Grim Dunkels

  En huvuddykning rätt in i tonårsrykten på ett college i New Hampshire. Lustans lagar är lika briljant som förvirrande.

 3. Skuggor i Los Angeles

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  I Los Angeles lyser solen nästan 300 dagar om året. Men den kastar också långa skuggor. Här är böcker och filmer som skildrar mörkret i Kalifornien.