The Portent del 1 - De dödas rike

Krigaren Milo är på väg genom demonernas dal när han kommer till en nästan övergiven stad bland klipporna. Han tas för en annan än den han är, men åtar sig dennes uppgift.

Alla karaktärer i sagan har sina funktioner för att föra berättelsen framåt, såsom hjälten, magikern, vägvisaren, den till synes obesegrade onde och så vidare. Bergting har dock på ett fantastiskt sätt lyckats undvika stereotyperna.
 
Något annat som höjer serien är att det inte finns någon liten följeslagare som skojar bort historien. Vidare har Bergting lyckats med konststycket att ge alla karaktärer ett djup. De har alla historier som man bara väntar på ska komma upp till ytan.
 
Huvudhandlingen i centrum
Klokt nog är alla sidohistorier dock bortskalade och Bergting koncentrerar sig på huvudhandlingen. Som Michael Kaluta skriver i förordet: ”Här besvaras frågor med nya frågor, som ändå på något vis är tillfredsställande och samtidigt ytterligare väcker vår aptit: utan behov av fler kryddor kan vi njuta av bankettens komplexitet.”
 
Peter Bergting är bra på att förmedla vad karaktärerna tycker och känner, med bara deras blick och bildinfluenserna från Mignola är väldigt tydliga, vilket kanske inte är så konstigt då Bergting tecknat en del Hellboy.
 
Det är i alla fall inget som ligger Bergting till last då han ändå gör sin egen grej av det hela. Med skarpa skuggor och en dov färgsättning känns bilderna väldigt enkla men inte i bemärkelsen ”simpla” utan snarare så att det inte är överarbetat.
 
Inget tillkrånglat
Det här är egentligen ingen märkvärdig fantasysaga. Man behöver inte göra en historia mer avancerad och tillkrånglad för att det skall bli bra, men det finns ändå något hos den som gör att den stannar kvar efter att man läst färdigt. Nu har jag inte längre så bra koll på den amerikanska seriemarknaden, men att det står "Vol. 1" bådar gott inför framtiden. Bergtings figurer har mer att berätta.
 
Jag ska läsa albumet en gång till innan jag lämnar tillbaka den. Bara för att den har en sån skön atmosfär, en enkel och rak historia utan krusiduller och det gamla talesättet ”Less is more” blir tydligt här.
 
Att Peter Bergting är en av de få svenska serieberättarna som lyckats i USA visste jag, men inte att han var så här bra.

A Tale of the Malazan Book of the Fallen

Av: Erikson, Steven Tipsat av: Helena Lindblom

Med en military fantasy som utforskar människans grymmaste ögonblick, har Steven Erikson skapat sig en plats bland de främsta författarna i fantasygenren.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Nicklas Johansson-Näslund den 7 januari 2009