The Pledge - Löftet

År 2001 regisserade Sean Penn filmen Löftet med en av sina bästa vänner i huvudrollen – Jack Nicholson. Jack spelar den nyss pensionerade polischefen Jerry Black som direkt från sin avslutningsfest åker iväg på ett sista fall.

Språk: Engelska Svenska Flerspråkigt verk
Publiceringsår: 2002
Låna
En liten flicka har hittats död – mördad – och Jerry lovar den sörjande modern att hitta mördaren. Uppdraget driver honom till slut nästan att bli besatt av sitt löfte. Han köper en gammal bensinstation i det område där mördaren – en lång man i en mörk stationsvagn – setts av vittnen.
 
När han efter ett tag blir vän och till slut sambo med en kvinna från en bar i närheten vars dotter är i samma ålder som den mördade flickan så får händelserna en oväntad vändning.
 
Jack Nicholson gör som alltid en fantastisk rolltolkning av den pensionerade polischefen men flera av de andra rollerna är också mycket välspelade – till exempel Benicio del Toro, Helen Mirren, Robin Wright Penn och Vanessa Redgrave.
 
Filmen har en massa snygga scener – särskilt tycker jag om scenen i kalkonhuset när Jerry skall berätta för föräldrarna att deras barn bragts om livet eller när Jerrys väninnas dotter försvinner på nöjesfältet och det enda som visas är en ensamt flygande ballong.
 
Precis som i Into the wild så är naturfotot fantastiskt, till exempel fiskescenerna. Varje övergång i filmen introduceras av en blomma. Snyggt!
 
Allt utspelar sig i Nevada och som vanligt med Sean Penn bakom kameran är det den vanliga enkla människan som skildras – och det är lite av Amerikas bakgård vi får se. En film med mycket vemod och som börjar där den slutar.
 
Filmen är baserad på en bok av Friedrich Dürrenmatt.

Mystic River

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

År 2003 hade den Clint Eastwood-regisserade filmen Mystic River premiär. Den baseras på boken Rött regn av författaren Dennis Lehane.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 26 oktober 2008