The picture of Dorian Gray

Hans önskan att få behålla sin skönhet till varje pris leder Dorian Gray i fördärvet. Tankeväckande roman med ett njutbart språk.

Dorian Gray är en vacker ung man bosatt i London i slutet av 1800-talet. Dorians trogna vän konstnären Basil Hallward har målat hans porträtt. När Dorian får se mästerverket slås han av sin egen skönhet och önskar att han för alltid ska förbli ung och vacker i utbyte mot vad som helst – sin själ.

Fantastiskt språk

Inte kunde han ana att hans spontana önskan skulle gå i uppfyllelse. Fastän årstiderna passerar och rynkorna på hans vänner blir fler, förblir Dorian ung och stilig. Porträttet lider däremot av Dorians synder, det börjar reflektera hans själ allt eftersom han ger vika för nöjen och ändlös passion.
 
Jag vill verkligen framhålla Oscar Wildes otroligt vackert språk. Jag kan sitta och läsa stycken här och var högt för mig själv och bara njuta av orden. Filosofin i boken är också mycket intressant, och får en att tänka en massa.

En bok alla bör läsa

Dorian blir presenterad för Basils vän Lord Henry, en man med många åsikter – som inte alltid nödvändigtvis överensstämmer med varandra. Dorian blir mycket påverkad av honom och adopterar flera av hans olika livsfilosofier genom åren.

Flera av dessa teorier har relevans än idag, medan andra är daterade, synen på kvinnor till exempel. Dorian Grays porträtt finns ofta med på  ”100 böcker du måste läsa innan du dör”-listor. Jag tycker personligen inte om sådana listor men jag håller helt och hållet med om att det är en bok alla bör läsa.

Oscar Wilde är ett geni.

Tänkvärt för tidsnödiga

Skrivet av: Hans Millgård

Vad hade drottning Kristina och Oscar Wilde gemensamt? Bägge hade ordets gåva och förmågan att formulera sig koncentrerat och kärnfullt. Deras iakttagelser och reflektioner har på olika vägar hamnat i tryck.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Saga den 28 juli 2013