The Phantom comics and the new left
Är Fantomen vänsterns superhjälte? Robert Aman skriver om hur politiken formar seriefigurer och hur de i sin tur kan påverka sina läsare.
I bokens inledning skriver författaren Robert Aman om hur han själv som barn fastnade i den mytologiska värld som byggdes upp kring Fantomen. Som serieintresserad och kulturintresserad läsare finns det mycket att fundera kring då det gäller barndomens påverkan, och hur vi påverkats av karaktären Fantomen.
Svenska Fantomen
Den svenska utgivningen kan sägas vara ganska unik. Allt från färgen på dräkten till berättelser fick en svensk prägel. Den svenska stilen påbörjades när den legendariska Fantomenredaktören Ulf Granberg tog över spakarna 1973 för svenska Fantomen och namn som Jaime Vallvé, Norman Worker, Heiner Bade, Donne Avenell och min personliga favorit Kari Leppänen började dyka upp i innehållsförteckningen.
Känner man igen dessa namn kan The Phantom comics and the new left vara intressant. Annars är boken inte så fartfylld som det färggranna omslaget. Det är egentligen mer en akademisk uppsats än en populärvetenskaplig bok. Robert Aman visa hur serien inte bara påverkades av det politiska klimatet utan också hur Fantomen, en europisk hjälte med rötterna i 1930-talet, blir en kämpe för den vänsterrörelse som växer fram i Sverige.
En intressant men lite styltig bok på engelska , men jag är rädd att vi Fantomenfantaster inte har så många böcker att välja på.