The perks of being a wallflower

Charlie försöker under sitt första år i high school lära sig att delta i tillvaron som tonåring.

Charlie ska precis börja high school. Han är en eftertänksam person som oftast iakttar andra och lever i skuggan av sina syskon. Hans bror är fotbollstjärna och hans syster duktig och populär.

Ett omvälvande år

Under ett års tid skriver han brev om sin vardag och allt han är med om. Det är ett omvälvande år. Han lär känna Patrick och Sam, ett syskonpar som tar honom under sina vingar och introducerar honom i tonårslivets olika sidor.

En annan betydelsefull person blir engelskaläraren Bill som ger Charlie flera böcker att läsa utöver de vanliga kursböckerna. Amerikanska klassiker som till exempel Räddaren i nöden, Dödssynden, På drift och Den store Gatsby. Det finns mycket av Charlie i alla dessa böcker och den som gillar The perks of being a wallflower får många bra lästips.

De nya bekantskaperna öppnar Charlies ögon och de försöker med all kraft få honom att delta i livet och inte bara iaktta det, men det är svårt. Något i honom gör att han sätter andra framför sig själv hela tiden.

Trovärdig skildring

För den som är eller har varit tonåring finns mycket att känna igen sig i. I större eller mindre utsträckning går alla igenom den process av att lära sig stå på egna ben och hitta sig själv som Charlie är mitt uppe i.

En osäker och introvert, men samtidigt intelligent och intressant, person som Charlie illustrerar de första trevande stegen ut i vuxenvärlden på ett trovärdigt sätt.

Att växa in i livet

Skrivet av: Anna Sahlén

Steget in i vuxenvärlden är omvälvande och känslofyllt. Inom film och litteratur har det fått en egen genre.

Psykologen som älskar att skriva

Skrivet av: Anna Sahlén

Jenny Jägerfeld vill beröra. Hon samlar på känslor och försöker kapsla in dem för att sedan skriva ned dem. Hennes senaste bok, om Maja och hennes föräldrar, är både rolig, sorglig och spännande.