The passing playbook

Fin och mysig bok om fotbollsspelaren Spencer som måste bestämma sig för om han ska komma ut som trans inför sin kärlek och sin skola.

Spencer är 15 år, älskar fotboll och är en riktig talang inom sporten. I sin förra skola kom han ut som trans och det ledde det till mycket mobbning och slutade så dåligt att han nu har bytt skola och ska börja på privatskolan Oakley.

Stor igenkänning

Utan föräldrarnas vetskap börjar han spela med killarnas fotbollslag och visar sig vara en stor tillgång. För en gångs skull passerar han som kille utan problem och allt känns toppen. Men allt är inte oproblematiskt och Spencer måste bestämma om det är värt risken att komma ut som trans för alla, även inför sin crush Justice, lagets forward.

The Passing playbook är en charmig feelgood-berättelse med mycket igenkänning. Allt från hur det är att vara en tonåring som försöker hitta sig själv och sitt eget liv under sina föräldrars tak till känslan av den första kärleken och hur blickar och lätta vidröringar får det att pirra i magen. Sen såklart fotboll, mycket fotboll. Personligen föll jag också hårt för alla karaktärer som var med.

Hormoner, föräldrar och konventioner

Isaac Fitzsimons skriver även om hur det är att vara transperson och de kamper det kan innebära på ett bra och informerande sätt, utan att det känns för uppstyltat. Det är en massa saker som tas upp. Till exempel hur det är att ta hormoner och hur det förändrar kroppen. Hur stöttande föräldrar brottas med att använda rätt pronomen och uttryck och känslan av att inte räcka till. Hur transpersoner brottas med rättssystem och lagar bara för att få ha rätten att vara sig själv.

En annan sak jag gillade med boken är att Isaac Fitzsimons tar upp ämnet att komma ut. Att komma ut är inte lika för alla. Vissa har stöttning, andra inte, en del kan inte komma ut på grund av rädsla för sin egen säkerhet. Dessutom behöver en inte komma ut för alla, inte ens för alla sina vänner. Ibland är det skönt att låta sig själv bara passera. 

Det var en mycket fin och mysig bok som jag starkt rekommenderar YA-läsare i alla åldrar!

Fler tips

 1. En stark nolla

  Av: Lövestam, Sara Tipsat av: Tommy Bildström

  En ungdomsroman som berör och som vågar ta upp sexualitet och identitetsskapande i en värld där den mesta interaktionen sker via sociala medier.

 2. Last night at the Telegraph Club

  Av: Lo, Malinda Tipsat av: Tove Liliequist

  Fängslande queer historieskildring som ger en inblick i hur det var att växa upp som amerikan med kinesiskt ursprung i kommunistskräckens USA.

 3. Nikki

  Av: Skogberg Nord, Malin Tipsat av: Anna Sahlén

  När Nikki ska börja i en ny skola har hon ont i magen. Hur ska något bli annorlunda, hon är ju fortfarande tjock och fel. Men så träffar hon Lo och en ny värld öppnar sig.