The narrow road to the deep north

En läkare från Australien blir tillfångatagen och satt i fångläger i Burma. En roman om fångarna som byggde "dödens järnväg" och om huvudpersonens kärlekshistoria med en gift kvinna.

The narrow road to the deep north handlar om Alwyn "Dorrigo" Evans från Tasmanien, en läkare som inkallas i den australiska armén. På permission under en utbildning faller han för sin farbrors unga hustru, Amy. Kärleken, som är besvarad men kompliceras av hennes giftermål och hans förlovning, är berättelsens kärna. Dorrigo är en högst pliktskyldig man och slits mellan sin kärlek och det formella löfte han givit sin fästmö, som han tycker sig älska men på ett annat sätt.

Innan Dorrigo Evans hinner reda ut sina bekymmer får hans enhet sina marschorder till kriget. Krigslyckan uteblir och han tillfångatas vid ett japanskt anfall mot Singapore tillsammans med en stor del av den australiska armén. Han hamnar i ett fångläger i Burmas djungel, nuvarande Myanmar, och tvingas bygga en järnväg för det japanska imperiet.

Försöker rädda sina medfångar

Dorrigos rang i armén gör honom till formell ledare över krigsfångarna. Som läkare i lägret tvingas han amputera ben med egentillverkade instrument, operera ut blindtarmar och sköta om uttorkade, döende patienter utan annat än det fångarna själva kan tillverka av material de kunnat stjäla från sina fångvaktare.

Japanerna behandlar sina fångar som förbrukningsbara tillgångar. De tvingas arbeta långa timmar utan ordentliga verktyg och maskiner. De får leva på minimala ransoner mat. Sjukdomar frodas i den osanitära miljön. Benen ruttnar på kroppen på ännu levande och koleran sprider sig. Misären och den brutala behandlingen av fångarna beskrivs ingående.

Haiku om samma region

Titeln på romanen är densamma som en av den store japanske haikudiktaren Bashos samlingar. Den diktbemängda reseguiden Till djupa norden skrev Basho under sin färd norrut i japan. Året var 1689 och Basho färdades i vad som då var banditbemängd obygd under fem månader.

Några av Bashos och andra haikudiktares poem återfinns i Richard Flanagans Bookerpris-vinnande roman med samma namn. Vackra och, med tanke på formatet, högst tänkvärda poem. En av den japanska kulturens vackraste kulturyttringar speglas i Richard Flanagans roman mot densammas mest extrema yttringar vad gäller mänskliga rättigheter och synen på ett människoliv.

Historien bakom romanen

I boken anspelar alltså titeln inte på en vacker resa utan på det som efter andra världskriget kom att kallas "dödens järnväg" i Burma. Under kriget ville det japanska imperiet bygga en järnväg genom djungeln i Burma och Siam, som Thailand hette då. Transporter till havs var utsatta för det brittiska imperiet och det fanns även planer på att attackera brittiska Indien genom djungeln.

Japanerna använde uppskattningsvis 180 000 fångar, varav 60 000 ur de allierade styrkorna, som blev slavar vid bygget under kejsaren. 16 000 fångar, 38 per kilometer järnväg byggd, dog av sjukdomar och umbäranden i fånglägren. De japanska soldaterna tog hellre sina liv än förlorade äran i nederlag och tillfångatagning. De betraktade därför sina fångar med grundligt förakt och de behandlades därefter. 111 japaner och koreaner åtalades för krigsbrott för förseelser i fånglägren i Burma efter kriget. 32 av dem blev avrättade.

En överlevare i familjen

Australiern Richard Flanagans pappa var en överlevare av projektet där 2 800 andra australiska krigsfångar dog. Han avled samma dag som Flanagans bok publicerades. Boken finns inte utgiven på svenska.

Världens kortaste diktform I

Skrivet av: Hans Millgård

Haikun är en reglerad diktform som tack vare sina få ord och begränsade rader lämnar mycket öppet för tolkning. Kanske beror dess popularitet på just detta.

Legenden om Suriyothai

Tipsat av: Aina Gustavsson

Detta är den dyraste film som någonsin spelats in i Thailand. Det är också den största thailändska filmsuccén genom tiderna. Filmen tog fem år att planera och två år att spela in. Producent är Francis Ford Coppola.

Tipsat av: Mattias Löfqvist den 7 mars 2015