The miniaturist

Nella får en modell av sitt nya hus i bröllopsgåva och miniatyrerna hon ställer in där är märkvärdigt verklighetstrogna.

Nella Oortman flyttar hem till sin nye make Johannes Brandts hus vid Herengracht-kanalen i Amsterdam. När hon kommer dit är det ingen som möter henne i dörren. Johannes syns inte till och det dröjer innan Nella får träffa honom.

Ensam och bortkommen

Hon får ett allt annat än vänligt bemötande av den ogifta svägerskan Marin och blir presenterad för tjänarinnan Cornelia och den före detta slaven Otto. Huset känns främmande och ogästvänligt och tillvaron blir inte vad Nella föreställt sig.

Istället för ett bekymmerslöst liv som hustru åt en välbärgad man känner hon sig ensam och bortkommen. Johannes har blivit rik på sitt sinne för affärer, men han är också någon som inte lever helt enligt konventionerna. Nella har svårt att hitta sin plats vid hans sida.

I bröllopsgåva får Nella en modell av huset de bor i med uppmaningen att fylla det med innehåll. Hon hittar adressen till en miniatyrmakare i staden och börjar snart få paket därifrån.

Miniatyrer som avslöjar hemligheter

Paketen innehåller miniatyrer som på ett nästan övernaturligt sätt avslöjar hushållets hemligheter. Smygande steg och stängda dörrar har redan berättat för Nella att det pågår saker i det fördolda, men genom dockskåpet blir det uppenbart.

I 1600-talets Nederländerna är det bäst att leva gudfruktigt och enligt normerna. Hushållet Brandt tänjer på gränserna för vad som är acceptabelt och när yttervärlden börjar ana oråd ställs saker och ting på sin spets.

På svenska heter boken Miniatyrmakaren.

The night circus

Av: Morgenstern, Erin Tipsat av: Anna Sahlén

En bok för dig som vill förlora dig i en magisk värld för en stund.

Att resa med böcker i bagaget

Skrivet av: Elisabet Pettersson

En bra förberedelse inför en utlandsresa är att bekanta sig med landets litteratur. Resehandböcker i all ära, men det går att få nog så många tips från skönlitterära böcker.

The Goldfinch

Av: Tartt, Donna Tipsat av: Anna Sahlén

En berättelse om kärleken till människor och ting och hur hela vår existens sätts på spel när det vi älskar tas ifrån oss.