The maze runner

Tänk dig att vakna upp i en hiss, och inte veta hur du har kommit dit eller vart hissen är på väg. Det enda du minns är ditt förnamn.

Det är vad som händer Thomas i boken The maze runner. Ingen bra start på dagen och fortsättningen blir inte bättre. När hissen stannar står en massa killar utanför och välkomnar honom till hans nya liv i Gläntan.

Gläntan

Alla invånarna i Gläntan har kommit dit på samma sätt, via hissen och utan minne. Numera vet de att de är i en glänta omgiven av en massiv labyrint. Dörrarna dit stängs nattetid och då bör du inte vara på fel sida. På nätterna kommer nämligen otäcka varelser fram, som inte är ett dugg vänligt inställda.

Killarna i Gläntan har även listat ut att det kommer upp en ny pojke med hissen var 30:e dag. De vet också att det inte går att ta hissen ner igen, de måste hitta en annan utväg.

Förändring

Just efter att Thomas anländer börjar saker ske som förändrar livet i labyrinten. Hissen kommer upp igen redan nästa dag och den innehåller något oväntat. En flicka! Hon har dessutom ett meddelande som leder till oro. De måste hitta en lösning på labyrinten och det snart.

Mysteriet med labyrinten

Boken är svår att lägga ifrån sig, läsaren sugs in i Thomas sökande efter svar på alla frågor som väcks. Vem skapade labyrinten och varför? Varför skickas pojkar upp att leva, och dö, där? Varför bara pojkar och inga vuxna eller flickor? Frågorna är många och flera gånger blev jag förvånad över både svar och händelser.

Det är högt tempo, mycket spänning och storyn är avancerad. Både unga vuxna och vuxna kan uppskatta boken. Gillar du Hungerspelen, Divergent eller Flugornas herre slukar du troligvis The maze runner.

Filmtrailer och provläsning

Boken finns översatt till svenska, med titeln Maze runner: I dödens labyrint. Läs början av den svenska versionen på smakprov.se (länken öppnas i ett nytt fönster).

The maze runner finns också som dvd på biblioteken. Här är filmens trailer inför biopremiären som var hösten 2014.

Divergent

Av: Roth, Veronica Tipsat av: Annika Edlund

Beatrice är 16 år och vet att hon snart tvingas välja en falang för resten av sitt liv. I flera veckor har hon oroat sig för vad lämplighetstestet ska rekommendera. Blir det De osjälviska, De ärliga, De lärda, De fridfulla eller De tappra.

Legend

Av: Lu, Marie Tipsat av: Åsa Zetterström

Day och June är varandras motsatser. Den ena jagad som landets farligaste brottsling och den andra med framtiden utstakad som en av landets toppsoldater. När de möts förändras allt.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Dehbroa Lindberg den 16 september 2014