The little red box of protest songs

En cd-samling med 60 sånger från de amerikanska protestsångarnas guldålder.

Undertiteln till denna snyggt förpackade box med 3 cd-skivor och en dvd är ”…to fan the flame of discontent” vilket för tankarna både till John Steinbeck och Refused. Det blir aldrig omodernt att se orättvisorna omkring sig och vilja göra något åt dem, oavsett om det handlar om 20-talets USA eller 2000-talets Sverige.

Protestsånger har sjungits i USA under hela 1900-talet, och sångerna har följt med sin tid och funnit sina motiv i allt från trettiotalets depression, kärnkraftsmotstånd och medborgarrättsrörelsen. För artisterna på protestsångarscenen var förstås budskapet det viktigaste, och musiken framförs ofta enkelt och rakt med bara sång och gitarr.

Den lilla röda boxen innehåller sånger av och med bland andra Pete Seeger, Leadbelly, Josh White och Woody Guthrie. Många av sångerna har sin grund i mellankrigstiden och ilskna inlägg i jordbrukspolitiken blandas med klassiker som "Strange fruit".

En hel del av sångerna handlar också om kraschade banker som måste räddas med skattepengar. "Banks are made of marble" som finns med på samlingen har också spelats in alldeles nyligen av det skotska folkrockbandet Lau. Tyvärr verkar texten fortfarande vara aktuell!

Dvd:n som ingår i boxen ger oss tillfälle att lära oss lite mer om en del av protestsångarna och deras samtid.

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Tipsat av: Sonja Viklund den 6 oktober 2009