The library book

En poetisk faktabok som startar i en biblioteksbrand och vandrar igenom bibliotekens nutidshistoria och verksamhet.

Den 29 april 1986 eldhärjades Los Angeles public library svårt. Över en miljon volymer brann upp eller skadades tillsammans med fotografier, patent och annat oersättligt material. Susan Orlean börjar där en spännande berättelse om bibliotek i allmänhet och bibliotek i Los Angeles i synnerhet. 

Välvilliga bibliotek

Det är en förtjusande och intressant bok om människor och kultur, där bibliotek skildras som en välvillig institution för kunskap och informationsförmedling som är öppen för alla. Susan Orlean beskriver i ett kapitel hur en katalogiserad karta på Los Angeles public library blir "one more piece of the bigger puzzle the library is always seeking to assemble - the looping, unending story of who we are." 

Boken lyfter flera spännande livsöden som, precis som biblioteken, speglar något större. Berättelserna om biblioteksinnovatörer, särlingar, mannen som anklagades för att ha anlagt branden, bibliotekspersonal och brandmän bildar en fascinerande helhet. 

Poetiskt och hoppfullt

I en scen provar Susan Orlean att sätta eld på en bok. Tillsammans med berättelsen om tillkomsten av Ray Bradburys Fahrenheit 451 och ett vittnesmål om den färglösa elden som brann på biblioteket skapas rent poetiska bilder. Samtidigt finns det inget romantiskt i skildringen av ekonomiska och kulturella värden som går upp i rök eller i symboliken i eldsvådor på bibliotek, bokbål och bibliotek som går förlorade i krig. 

Susan Orlean skriver att i Senegal kan en människas död beskrivas som att hennes bibliotek har brunnit upp. Om det är sant vet jag inte, jag har inte hittat belägg för uttrycket, men det är oavsett en träffande beskrivning. 

Jag tycker att boken är hoppfull och vacker. Den handlar om betydligt mer än bara bibliotek, men bibliotekens premisser och de utmaningar som dessa institutioner står inför lyfts också fram. Men efter att ha läst The library book framstår det som att detta inte är något nytt och inget som biblioteken inte klarat av tidigare. Rekommenderad läsning för alla som är intresserade av bibliotek, människor och kultur eller bara vill läsa en bra och välskriven bok.  

Biblioteket heter boken på svenska. 

Fler tips

 1. The white album

  Av: Didion, Joan Tipsat av: Anna Sahlén

  En essäsamling som insiktsfullt förmedlar tidsandan från amerikanskt 1960-tal.

 2. I'll be gone in the dark

  Av: McNamara, Michelle Tipsat av: Anna Sahlén

  Michelle McNamara kallar honom "The golden state killer", en våldtäktsman och seriemördare som satte skräck i Kalifornien på1970- och 1980-talet.

 3. Brandvakten

  Av: Karlsson, Sven Olov Tipsat av: Anna Sahlén

  Ett litterärt reportage om den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Spännande och skrämmande skildring som placerar in katastrofen, som tog ett människoliv och ödelade miljontals kvadratmeter skogsmark, i ett större sammanhang.

 4. Bön för Tjernobyl

  Av: Aleksijevitj, Svetlana Tipsat av: Anna Sahlén

  Kan den lilla människan överleva den destruktiva mänskligheten?