The last days

Något fruktansvärt håller på att hända i New York. Allt fler människor blir galna, hela kvarter har tagits över av råttor.

Moz träffar Pearl första gången i en folksamling nedanför ett öppet fönster. I fönstret står en kvinna och kastar ut alla sina ägodelar på gatan.

Liknande saker händer allt oftare nu för tiden. En pest sprider sig genom staden, människor förlorar förståndet. Ibland är det som om Moz känner en stank av något främmande, en vibration i marken. Men märkligt nog tycks de flesta inte förstå att något är riktigt fel.

När kvinnan håller en Fender Stratocaster över fönsterblecket reagerar både Moz och Pearl direkt trots att de är främlingar för varandra. De fångar in dyrgripen genom att hålla ut en filt mellan sig, och börjar sen prata. Både vill självklart behålla gitarren, båda är musiker.

Ett band med ett speciellt sound

Det visar sig att Pearl behöver ett nytt band att repa med, och Moz och hans kompis behöver fler medlemmar i sitt band. De fixar en trummis, och en sångerska, som själv är drabbad av den märkliga pesten. När hon sjunger vibrerar marken ännu starkare. Musiken från det nybildade bandet får vidundren under marken att lystra.

Moz, Pearl och deras bandmedlemmar får en viktig roll i mänsklighetens kamp mot det främmande nere i underjorden.

En sjukdom för att stärka människorna

Och de galna människorna? De har drabbats av en parasitsjukdom som förvandlar dem till vampyrer. Starka, snabba och blodtörstiga människor behövs nämligen också för att ta kål på vidundren där nere.

The last days är en rapp, äcklig och underhållande fortsättning på Scott Westerfelds Parasit. Den finns ännu inte i svensk översättning. Att läsa Westerfeld på engelska är en behållning i sig. Mycket av den coola jargongen går förlorad i översättningen.

Parasit

Av: Westerfeld, Scott Tipsat av: Sara Johansson

Ingen har tidigare känt till sanningen om vampyrer, men här får vi veta. De är inte alls bara en skräckromantisk myt. Nej, de är vanliga människor, smittade av en sjukdom.