The idiot

Selin upplever tillvaron framför allt genom böcker hon läst. Hennes sätt att närma sig en relation sker också i textform, vilket inte är oproblematiskt.

Av: Batuman, Elif
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2017
Låna

Selin börjar på Harvard i mitten på 1990-talet. Tillvaron upplever hon utifrån böcker hon har läst, vilket till stor del gör henne till en alienerad iakttagare som inte riktigt passar inte in bland de andra studenterna. 

Fiktion eller relation

Hennes intellektuella kapicitet är det inget fel på men det sociala spelet ter sig obegripligt för Selin. Hon ställer sig utanför och tycks ha svårt att förstå relationer i verkliga livet.

Med hjälp av sin första e-postadress börjar hon skriva till en student i sin ryskaklass, Ivan. Genom texten upplever hon ett slags passion, men så fort relationen flyttas ut från dataskärmar och bokstäver blir den något helt annat. Samtidigt som hon står handfallen låter hon relationen ta stor plats i sin tillvaro. 

När hon reser till Ungern under sommaren, för Ivans skull, blir hennes särställning ännu mer tydlig. Som läsare betraktar jag Selins iakttagande och främlingsskap och väntar på en vändpunkt eller något slags sammanbrott. Men det här är mer en roman som sävligt tuffar på.

Intellektuellt stimulerande

Jag tycker generellt att berättelser som utspelar sig på universitet är underhållande men roas här mest av författarens, tillika huvudpersonens semantiska resonemang. Hon reflekterar över språkets betydelse för våra tankar, ger perspektiv på andra texter och på hur vi gärna ser på våra liv som ett narrativ. 

The idiot är välskriven och intellektuellt stimulerande och har i många recensioner beskrivits som rolig. Men förvänta dig ingen storslagen berättelse, då riskerar en stor del av boken att gå dig förbi. 

Boken finns också på svenska med titeln Idioten

Fler tips

 1. Prep

  Av: Sittenfeld, Curtis Tipsat av: Anna Sahlén

  Lee Fiora drömmer om att få gå på privatskola, men när hon får chansen rämnar illusionen.

 2. Green girl

  Av: Zambreno, Kate Tipsat av: Anna Sahlén

  Lever du ditt liv som om du vore iakttagen. Tänker du dig att du spelar huvudrollen i filmen om dig själv? Du är inte ensam. 

 3. Besatta

  Av: Batuman, Elif Tipsat av: Magnus Kronlund

  Författaren Elif Batuman skriver om hur hon blir besatt av rysk litteratur och delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper på ett underhållande sätt.

 4. The art of fielding

  Av: Harbach, Chad Tipsat av: Anna Sahlén

  Berättelsen kretsar kring fem personer på Westish College i Wisconsin som kommer att påverka varandras liv för alltid.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 3 maj 2019