The hurt locker

En klaustrofobisk thriller som utspelar sig runt ett amerikanskt kompanis bombröjare i krigets Irak.

Att oskadliggöra bomber är vardagsgöra för de tre amerikanska soldaterna Matt Thompson, JT Sanborn och Owen Eldridge. Under stor press och hög risk desarmerar de sprängladdningar i Bagdad. De måste lita på varandra och bär ofta sina egna och omgivningens liv i sina händer.

När den nya bombexperten William James ersätter en av gruppens medlemmar kastas rutinerna om. I ett arbete där det ofta handlar om att överleva dagen blir det genast slitningar.

I jakten på de som lämnat bomberna sker ett detektivarbete med höga insatser. Den psykiska pressen ökar ytterligare, med döden ständigt närvarande.

The hurt locker målar upp en bild av en krigets vardag där krigets lagar råder och där respekten för människoliv sedan länge gått förlorad. Regissören Kathryn Bigelow vann en Oscar 2010 för sin film.

Apocalypse Now Redux

Tipsat av: Daniel Gunnestam

"Charlie don't surf!" Den amerikanska överstelöjtnanten Kilgores beslut att anfalla en vietnamesisk by endast på grund av de utmärkta surfvågorna i området, sätter fingret på det tydliga antikrigsbudskapet i filmen Apocalypse Now.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 22 januari 2011