The Guide to Classic Graphic Adventures

Spel har också en kulturhistoria. Boken är en antologi och berättar om mer än 300 olika äventyrspel, om spelskapare och spelhistoria.

Boken The Guide to Classic Graphic Adventures är ingenting du vill tappa i ansiktet under en sen kvällsläsning. Det är en rätt massiv lunta med 700 sidor spelhistoria, som avhandlar mer än 300 spel i genren "grafiska äventyr". Den innehåller också intervjuer med klassiska spelskapare som Al Lowe (Leisure Suit Larry) och Corey Cole (Quest for Glory).

Utmärkt för nostalgi och inspiration

Boken är egentligen en samling artiklar, sammanställda från spelsiten Hardcoregaming101.net. Termen guide kan vara något missvisande då artiklarna ofta mer liknar recensioner. Kvaliteten på artiklarna varierar också lite beroende på artikelförfattaren. Det är dock mestadels välskrivna och underhållande texter om företagen som gjort spelen, personerna bakom spelen och givetvis själva spelen.

Både välkänt och obskyrt

Äventyrsspel har upplevt lite av en renässans på senare tid, både via fenomenet Kickstarter samt återutgivningar av gamla titlar till smarta telefoner. För den intresserade så är den här boken en antologi du inte kan vara utan. Det är en utmärkt bok för dig som vill nostalgibläddra eller få lite tips på äldre spel, men den stora styrkan ligger i den uppsjö av suspekta spel och idéer som du aldrig hört talas om, för här finns verkligen allt.

Boken är skriven med mycket kärlek för spelkulturen och är ett måste både för nostalgikern, inspirationssökaren och nytillkomna äventyrare.

Tv-spelens olika genrer

Skrivet av: Dehbroa Lindberg

Ta en snabbkurs i tv-spelsgenrer med Dehbroa Lindberg på Grubbebiblioteket. Kanske hittar du någon ny spännande kategori att prova i bibliotekens spelutbud.

Tipsat av: Tommy Bildström den 9 juni 2014