The girls

En dag i parken får Evie syn på två tjejer. De drar åt sig allas blickar och Evie blir fascinerad.

Av: Cline, Emma
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2016
Låna

The girls är en melankolisk berättelse om ensamhet och behovet av sammanhang och bekräftelse. Den handlar om flickors utsatthet, om ilska och frustration som får ödesdigra konsekvenser när samhället misslyckas med att skapa trygghet och tillvaron börjar skeva.

Kalifornien

Merparten av romanen utspelar sig i 1960-talets Kalifornien. Emma Cline lyckas förmedla en känsla av en plats och en tid med sitt språk som är poetiskt och detaljrikt.

Det är sommarlov och Evie är ensam och sysslolös. Hennes föräldrar har nyligen separerat. Modern försöker hitta sig själv, i huset som mormoderns skådespelarkarriär betalat. Fadern har flyttat ihop med sin unga assistent i en annan stad.

Evies enda nära vän Connie tycker hon inte särskilt mycket om och när de bli osams en kväll är det ingen av dem som anstränger sig för att ta upp kontakten. Evie existerar i ett slags vakuum, tills hon en kväll blir sedd av Suzanne.

Söker bekräftelse

Hon följer med till en ranch utanför staden. Där kretsar allt kring ledaren Russell och kollektivet. Känslan av tillhörighet och bekräftelse som Evie får vill hon ha mer av. Den döljer revorna och bristerna på ranchen och hon gör allt för att vara till lags och bli omtyckt. 

Boken finns översatt till svenska under titeln Flickorna.  

 

The white album

Av: Didion, Joan Tipsat av: Anna Sahlén

En essäsamling som insiktsfullt förmedlar tidsandan från amerikanskt 1960-tal.

Bonjour tristesse

Av: Sagan, Françoise Tipsat av: Anna Sahlén

Cécile och hennes pappa Raymond för en bekymmerslös tillvaro till den dag Anne kliver in i deras liv.