The first fifteen lives of Harry August

Tankeväckande och spännande thriller om att leva sitt liv om och om igen.

När Harry August ligger på sin dödsbädd 1996 är det inte första gången han ser döden i vitögat. Vid det här laget har han hunnit leva flertalet liv. Han är en kalachakra, en person som ständigt återföds och lever sitt liv gång på gång men har sitt minne från tidigare liv med sig in i nästa.

Ett uppdrag från framtiden

Det som skiljer detta dödstillfälle från de andra är den sjuåriga flickan som besöker Harry vid sjukhusbädden. Hon bär på ett meddelande från framtiden, förmedlat bakåt genom århundraden mellan andra kalachakror, att världen kommer gå under. Harry vet att det inte är någon större nyhet förutom att undergången kryper allt närmre i tiden. Något håller på att ske med tiden och det är upp till Harry att ta reda på vad.

Allt detta berättas i bokens första, korta kapitlet och det var i alla fall för mig helt omöjligt att värja mig för en sådan spännande premiss!

Välskrivet och smart

Författaren Claire North (en pseudonym för författaren Catherine Webb) kombinerar skickligt tidsresor, filosofi om livets mening och spännande thriller. Det är otroligt välskrivet, smart och fint berättat om alla för- och nackdelar av att leva ett evigt liv.

Den spännande ramberättelsen kryddas med att huvudpersonen berättar om sina tidigare liv för läsaren i form av tillbakablickar; anekdoter, minnen och upplevelser. Det kan kanske upplevas som förvirrande att hoppa i kronologin på det sättet men jag hade inget problem med det.

Författaren lyckas med det svåra att undvika många av tidsreseparadoxerna, och andra logiska fallgropar, som brukar känneteckna tidsreseskildringar. Att boken blivit tilldelad en sci-fi-kategorisering är kanske något av en björntjänst. Jag skulle inte klassa den som en typiskt sci-fi då det snarare är en livsödesskildring och den skulle lika gärna kunna stå på roman- eller thrillerhyllan. Helt säkert är att den borde läsas av många fler än sci-fi-entusiaster.

Det finns ett bra underlag för bokcirkelsamtal kring boken på hemsidan Relevant reading.

Fler tips

 1. Dark matter

  Av: Crouch, Blake Tipsat av: Anna Sahlén

  Spännande SF om en familjefar som plötsligt befinner sig i en parallell verklighet. Allt han vill är att ta sig hem till sitt liv, men det kräver både tankeverksamhet och offer.

 1. Historieläraren

  Av: Haig, Matt
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Liv efter liv

  Av: Atkinson, Kate
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Tipsat av: Tobias Johansson den 2 februari 2021