The Fireman

Välskriven postapokalyptisk skräckroman, där behållningen finns i berättelserna som uppstår i sprickorna när samhället faller sönder.

Joe Hill är en pseudonym för Joseph Hillstrom King, son till den berömda skräckförfattaren Stephen King. Det är ingen slump att Joe Hill valde namnet efter den berömde fackföreningsaktivisten från Gävle då han faktiskt är uppkallad efter denne.

Människor brinner

Joe Hill har blivit lite av en personlig favorit. Jag gillade verkligen hans debut, En hjärtformad ask, och eftersom jag inte hade tålamod att vänta på en översättning kastade jag mig över hans senaste bok, The Fireman på engelska. 

The Fireman är en postapokalyptisk skräck-, fantasy-, och SF-roman vilket innebär att det är en hel del inklämt mellan pärmarna. Den har ganska originell utgångspunkt, vilket också är ett plus.

Världen brinner bokstavligt talat upp efter att människor blivit infekterade av svampen Draco incendia trychophyton eller  Dragonscale som den kallas i folkmun. De som infekterats lever med smittan en tid tills de tillslut självantänder. Inom myndigheterna vet manvarken hur man ska hantera sjukdomen, de sjuka eller samhället som faller sönder.

Berättelser i samhällets spillror

Sjuksköterskan Harper Grayson som jobbar på ett sjukhus under epidemin upptäcker att hon blivit smittad och gravid. Parallellt börjar myndigheterna att avrätta de sjuka, Harpers man vill att dom ska begå gemensamt självmord, men Harper vill försöka leva tills barnet är fött. 

Joe Hill är en duktig författare och jag gillar hans karaktärer. Precis som Neil Gaiman så låter han ofta människorna i böckerna få ta plats, och ger historien tid att utvecklas så att den ganska skruvade handlingen framstår som realistisk. De populärkulturella referenserna är roliga och aktuella vilket också skapar en ökad realism. Boken är välskriven och oavsett vad som orsakar världens undergång ligger behållningen i de berättelser som formas i miljön där samhället rämnar.

En intressant bok av en duktig författare och trots att pseudonymen skvallrar om att han inte vill bli förknippad med Stephen King så tror jag att de konkurrerar om samma läsare. Gillar du Stephen King bör du absolut ta en titt på sonens författarskap.

Fler tips

 1. Station eleven

  Av: St. John Mandel, Emily Tipsat av: Anna Sahlén

  Livet i civilisationens efterspel skildras i en berättelse som aldrig förlorar greppet om sin läsare.

 2. California

  Av: Lepucki, Edan Tipsat av: Anna Sahlén

  Frida och Cal flydde Los Angeles när staden blev för osäker. Nu försöker de överleva ensamma i vildmarken.

 3. En hjärtformad ask

  Av: Hill, Joe Tipsat av: Johan Sundlöf

  En åldrande rockstjärna köper en kostym med medföljande vålnad som vill skrämma livet ur honom.

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 8 juni 2018