The Execution Channel

I en framtid någonstans nära dig har de orosmoln vi idag kan skönja på horisonten vuxit sig större och avgjort mörkare. Det är scenariot i den här lyckade blandningen av science fiction och klassisk spionthriller.

Iran har kärnvapenbombats och kriget har spritt sig till Kinas gränser. En fågelinfluensa-epidemi har skördat tusentals offer i Västeuropa samtidigt som stora delar av USA slagits ut av klimatkatastrofer.
 
Kriget mot terrorismen är vunnet. Al Qaeda och liknande organisationer har blivit så infiltrerade av västs underrättelsetjänster att de i praktiken fungerar som verktyg för amerikanska strategier. Allt detta har dock skett till ett tungt pris. Underrättelseagenternas verksamhet har drivits så långt att knappt någon längre kan skilja mellan äkta och oäkta. En radikal bloggare på nätet kan mycket väl vara en konstruktion av CIA för något specifikt syfte. Statens förmåga att kontrollera den vanlige medborgarens rörelser är i det närmaste total.
 
Bräcklig världssituation
I takt med detta har också stabiliteten i världen märkbart avtagit. Både Kina och Ryssland har flyttat fram sina positioner och Frankrike ser sig inte längre som en självklar del av den västliga alliansen.
 
Den bräckliga världssituationen försämras radikalt när en mystisk explosion på en amerikansk flygbas i Skottland orsakar tusentals dödsoffer. Tätt inpå katastrofen utförs en serie attentat på det brittiska fastlandet. Vem ligger bakom? MI5 pekar felaktigt ut IT-ingenjören James Travis som den skyldige. Travis position blir inte bättre av det faktumet att dottern Roisin, en fredsaktivist, befunnit sig i närheten av flygbasen och tagit känsliga fotografier.
 
En bricka i ett spel
Travis, som sedan många år spionerar för Frankrike, är något av en överlevnadsexpert och låter sig inte så lätt infångas. Samtidigt som han skickligt undviker att låta sig snärjas av kontrollsamhällets garn, försöker han ta reda på vem som riggat bevisen i riktning mot honom. Gradvis kommer han till insikt om att han blivit en bricka i ett spel som kan leda till ett nytt världskrig.
 
Den skotske SF-författaren Ken Macleod har tidigare gjort sig känd för sina intelligenta varianter på space opera, ofta med sneglingar emot det nutidspolitiska. I den här romanen byter han körriktning helt och blandar på ett framgångsrikt sätt SF av ett nära-framtidssnitt med den klassiska spionthrillern.
 
Mer information:
http://en.wikipedia.org/wiki/Space_opera
http://sv.wikipedia.org/wiki/Security_Service
http://en.wikipedia.org/wiki/Ken_MacLeod

Androidens drömmar/Blade runner

Av: Dick, Philip K Tipsat av: Daniel Gunnestam

I en nära framtid är jorden förödd av ett tredje världskrig och märkt av miljöförstöring.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 12 februari 2008