The Essex serpent

Spänningar uppstår i en omvälvande tid och rädslan för det okända frodas.

I det viktorianska London har den unga änkan Cora Seaborne precis förlorat sin make. Det är dock inte sorg som dominerar hushållet utan en påtaglig känsla av frihet. Tillsammans med sin sällskapsdam Martha och sin son Francis beger hon sig ut på den engelska landsbygden, till Colchester i Essex.

Upptäckarlusta möter rädsla

Cora intresserar sig för naturvetenskap och önskar mest av allt upptäcka en art som ingen tidigare funnit. Hon känner sig fri att släppa på de kvinnliga attributen och ger sig ut på långa promenader i grova kläder. 

Några kilometer bort ligger Aldwinter där William Ransome en präst och familjefar försöker lugna sin församling. En rad mystiska dödsfall och försvinnanden har hemsökt dem på sistone och rädslan breder ut sig. Det befaras att det finns en ondsint varelse i havet som bidar sin tid. Frågan är om det är ett syndastraff eller har en naturlig förklaring. 

Coras och Wills vägar korsas och familjerna finner varandra. Täta band och nära relationer uppstår, inte helt oproblematiska.

Omvälvande epok

The Essex serpent utspelar sig i en föränderlig tid, vilket vävts in i berättelsen. Tro och vetenskap står mot varandra på flera plan och politiska idéer börjar få fäste. Martha är djupt engagerad i samhällsutvecklingen och den fattiga arbetarklassens hårda tillvaro i London. I staden finns också Luke Garrett, en läkare i framkant som är förälskad i Cora och vill ägna sig åt banbrytande kirurgi. 

Det här är en historisk roman som handlar mycket om relationer men som också utforskar motsättningar och dualism. Berättelsen präglas av flera karaktärers upptäckarlust och framåtanda samt mörkret och rädslan som uppstår i dess kölvatten. 

Sarah Perry lyckas både förankra sin roman i den viktorianska tiden och utmana den gängse bilden av epoken i sin ymniga roman. På svenska heter den Ormen i Essex.  

Våra texter

 1. The miniaturist

  Tips Av: Burton, Jessie Tipsat av: Anna Sahlén

  Nella får en modell av sitt nya hus i bröllopsgåva och miniatyrerna hon ställer in där är märkvärdigt verklighetstrogna.

 2. Jag sträcker ut handen mot evigheten

  Tips Av: Rossholm, Elisa Tipsat av: Anna Sahlén

  Känsloväckande bildberättelse som utgår från Mary Wollstonescrafts skildring av några korta resor till Skandinavien i slutet av 1700-talet.

 3. Barnarbetaren som blev superstjärna

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Charles Dickens hade redan under sin livstid en stor och internationell skara beundrare. 2012 är det 200 år sedan han föddes och hans böcker läses och inspirerar fortfarande.