The dark side of the moon

Pink Floyd var ett stort namn redan i slutet på 1960-talet men 1973 kom det stora genombrottet med The dark side of the moon, som till dags dato hör till ett av de mest sålda albumen i rockhistorien.

Jag var tio år och minns den förtätade stämningen som vore det igår. Vi befann oss i min, några år äldre, kusins källarrum. Jag hade för första gången tjatat mig till att få vara med när de stora grabbarna gjorde sin månatliga skivbeställning från Ginza och nu plockades LP-skiva efter LP-skiva upp och delades ut till alla förväntansfulla - utom till mig. Min hett eftertraktade Glorified Magnified med Manfred Mann var slutsåld! Jag fick kämpa för att hålla gråten borta men när min kusin la på en av de nya skivorna var förtreten snart glömd.

Ut ur Sörens moderna stereoanläggning strömmade de mest förunderliga ljud fram. Det var hjärtslag som tycktes skaka om hela huset, flygkrascher, väckarklockor som ringde och slog, kassaapparater. Jag hade aldrig hört nåt liknande; var det så här det lät på månens skuggsida, som titeln antydde!?

Ja, det var nog inte bara ett gäng musik- och hockeytokiga pojkar vid Österdalälven som Pink Floyds The Dark Side of the Moon gjorde intryck på den där höstkvällen 1973. Roger Waters fru Judy, lär ha gråtit när hon hörde hela skivan första gången.

Konceptalbum

De så kallade konceptalbumen var mitt uppe i sin guldålder och låtskrivaren, tillika den självutnämnde bandledaren, Roger Waters ville skapa ett album med ett sammanhållande tema om människans tillvaro, där girighet och galenskap stod i fokus.

Musikaliskt låg Pink Floyd i framkant vad gällde tekniska innovationer, men även avdelningen ovanliga ljudinslag utfördes med stor fantasi. Det ryktades om att Pink Floyd mer eller mindre låst in sig i Abbey Road-studion i ett halvår och kom sedan ut med ett musikstycke som skulle slå världen med häpnad.

Ryktet är naturligtvis överdrivet, men det förekom onekligen en del säregna uttryck och metoder under inspelningarna. Om detta kan man bland annat läsa i Bengt Liljegrens utmärkta Pink Floyd-biografi, som sammanfattar TDSOTM med följande ord:

Albumet rymmer en perfekt avvägning mellan förnuft och känsla, hjärna och hjärta. Starka melodier, bländande instrumentala partier, innovativa ljudeffekter och djupsinniga texter. Det är sublimt, briljant och kraftfullt.

Tipsat av: Olle Öhman den 21 november 2011