The dandelion years

Saskia hittar en gömd gammal anteckningsbok, som är skriven av en brittisk kodknäckare under andra världskriget. En hjärtslitande historia, charmig engelsk landsbygd och sympatiska personer.

När Saskia Granger var 10 år dog hennes mamma, mormor och farmor i en bilolycka. Då beslöt hennes far, farfar och morfar att de skulle köpa ett hus tillsammans. Nu när Saskia är 32 år bor de fortfarande i samma hus.

Fångas av ett livsöde

Saskia är tillfreds med sin tillvaro. Hon arbetar med att restaurera böcker och kan inte tänka sig att bo någon annanstans. När hon hittar en gömd anteckningsbok, skriven under andra världskriget av någon som arbetade med att knäcka tyskarnas koder på Bletchley Park, britternas centrum för kryptoanalys, blir hon helt tagen av berättelsen.

Matthew Gray som har ärvt ett gammalt hus behöver hjälp av Saskias far med att värdera den enorma boksamling som husets förre ägare Jacob Belinsky har lämnat efter sig. Så möts Saskia och Matthew. Efter en något dålig start så trivs de allt bättre i varandras sällskap och när det visar sig att anteckningsboken som Saskia fann tillhörde Jacob Belinsky så får de mer gemensamt.

Parallellt med berättelsen om Saskia och Matthew får vi följa Jacobs berättelse om livet på Bletchley Park samt den tragiska kärleksaffären med hans älskade Katyushka.

Både hjärtslitande och charmig

Jag tycker att det här är en riktigt bra bok, båda berättelserna fungerar och eftersom de avlöser varandra hålls spänningen vid liv. Skildringen av livet på Bletchley Park och hur det var att arbeta där under andra världskriget gör historien ännu mer levande. Saskia och Matthew är båda personer som vet hur det är att förlora någon nära och det gör deras historia än mer komplex och engagerande.

Rekommenderas till alla som vill ha en bok som berör, en hjärtslitande kärlekshistoria från andra världskrigets England, en charmfull beskrivning av livet på den engelska landsbygden, sympatiska personer som väcker ens intresse. Allt berättat i ett lugnt tempo.

 

Den stilige mannens kafé deluxe

Av: McCall Smith, Alexander Tipsat av: Aina Gustavsson

Mma Ramotswe är tillbaka tillsammans med sin trogna följeslagare, eller för att vara korrekt: meddirektör Grace Makutsi. Den här gången handlar det om entreprenörskap och minnesförlust för Damernas detektivbyrå.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Aina Gustavsson den 6 september 2015