The chaperone

En berättelse om två kvinnor som inte kunde vara mera olika varandra och om sommaren som förändrade dem båda. En roman inspirerad av stumfilmsstjärnan Louise Brooks liv.

Året är 1922 och 36-åriga Cora Carlisle åtar sig att vara förkläde åt den då femtonåriga Louise Brooks, som lämnar Wichita, Kansas, för att dansa med Denishawn school of dance i New York. Cora har ingen aning om vad hon har tagit på sig, för Louise visar sig vara både egensinnig, arrogant och utan respekt för de då rådande konventionerna.

Ett eget mål med resan

Cora börjar befara att det kommer att vara utmattande och i värsta fall omöjligt att hålla Louise i styr. Men Cora har sina egna skäl för att vilja vara i New York. De första sex åren i hennes liv tillbringade hon på ett katolskt barnhem och nu tänker hon försöka ta reda på vilka hennes föräldrar var.

Största delen av boken handlar om sommaren i New York, med tillbakablickar på Coras barndom, uppväxt och äktenskap. När sommaren är över har livet förändrats för båda två. I resten av boken får vi följa Coras fortsatta liv i Wichita, men med andrahandsinformation om vad som händer med Louise och hennes karriär.

Realistiskt 1900-tal

Det är en realistisk bok. Cora känns på många sätt mer verklig än Louise Brooks, som har funnits på riktigt. Det är också en berättelse om 1900-talet och när man läser boken slås man av hur mycket som har förändrats under de senaste 100 åren.

Jag tyckte att det är en av de bästa böcker som jag har läst på mycket länge och jag önskar att den kunde översättas till svenska så att fler kan ta del av den.


Läs mer om Louise Brooks på Wikipedia
(länken öppnat i ett nytt fönster)

Charleston

Av: Fitzgerald, Zelda Tipsat av: Aina Gustavsson

I en roman till stor del baserad på sitt eget liv, skildrar Zelda Fitzgerald ett livsöde med ett fascinerande bildspråk.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Aina Gustavsson den 23 mars 2013