The black prism

Många trådar och välskrivna karaktärer i en fantastisk introduktion till Lightbringer-världen, där magin baseras på regnbågens sju färger.

The Black Prism handlar om Gavin Guile, en hederlig och mäktig man som sedan 16 år varit "The Prism". Det är den högst uppsatta personen i världen, den som har makt över alla de sju satrapierna och känner balansen i all världens magi.

Färgernas magi

The Black Prism fungerar till stor del som en introduktion till Lightbringers värld. I den här serien är magi baserat på regnbågens sju färger. Vissa så kallade "drafters" kan ta in en eller flera olika färger av ljus och manifestera det ljuset i en substans som kallas "luxin".

Luxin tar olika form beroende på vilken färg det består av: röd är slemmigt men fantastiskt brännbart, blå är solid, gul är vätska och så vidare. Det viktiga att ha koll på här är att den som använder för mycket magi blir en "colour wight", ett monster som styrs av en eller flera färger.

The Black Prism börjar med att den andra huvudkaraktären, Kip, springer på just en sådan colour wight. Kip bor i satrapiet Tyrea, som inte varit en självständig nation sedan "The false prism's war" för 17 år sedan. Men i Tyrea har det etablerats en ny regering, styrd av en kung. När Gavin Guile får reda på det går han återigen i krig med Tyrea, men inte efter att han insett att han har en son. En son vid namn Kip.

Intressant berättelse

Det är en väldigt intressant berättelse med många trådar och välskrivna karaktärer. Kip är en huvudperson som jag tror att många kan se sig själva i: han är tjock, feg, och inte särskilt smart. Gavin har ett väldigt mystiskt förflutet och en enda, skräckinjagande hemlighet.

Jag skulle ge den här boken 9,5 i betyg av 10. Det är en fantastisk introduktion till Lightbringer-världen som går emot allt jag trodde att den skulle vara. Jag skulle definitivt rekommendera den här boken, även om du inte tycker om Brent Weeks tidigare verk. The black prism är bättre på alla punkter. Det är dock inte någon nybörjarläsning och den finns inte på svenska så jag hoppas att du är bra på engelska, för det behövs.

The Black Prism gavs ut i USA år 2010. Det skulle vara den första boken i en trilogi, men det blev till slut fem böcker i "The Lightbringer Series", av vilka ingen har översatts till svenska.

Fler tips

 1. Stridsormarna

  Av: Uehashi, Nahoko Tipsat av: Andrea

  "När Erins mamma visslade hände något som borde ha varit omöjligt: stridsormarna lydde henne. Men varför sa hon att det hon gjorde var ett hemskt brott...?"

 2. Guardians of Ga'Hoole

  Av: Lasky, Kathryn Tipsat av: David Jansson

  Böckerna bakom filmen "The owls of Ga'hoole" är en underbar historia för yngre läsare om värdet och lyckan med självständigt tänkande. Den första boken heter "The Capture".

 3. Shannaras ättlingar

  Av: Brooks, Terry Tipsat av: Vanja

  Jag måste verkligen tipsa om bokserien Arvet från Shannara. Shannaras ättlingar är den första av fyra böcker. Bra skrivna och väldigt spännande.

 4. Daughter of smoke and bone

  Av: Taylor, Laini Tipsat av: Jessica

  En spännande och intressant berättelse som läsaren snabbt dras in i. Karou går på konstskola och målar ofta monster. Monster som bor i den affär dit hon går på nätterna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: William Björk den 28 november 2019