The Binding

I en parallell värld består böcker av människors oönskade minnen. De kan bli farliga om de kommer i orätta händer.

I en alternativ version av England i slutet av 1800-talet finns Emmet Farmer, en bondson som namnet antyder. Han planerar att ta över lantbruket efter sina föräldrar, men en mystisk åkomma har gjort det omöjligt för honom att utföra sina sysslor som vanligt. Hans är svag, drabbas av återkommande yrsel- och svimningsanfall och minnesluckor. Familjen beter sig underligt mot honom och verkar bekymrade. 

Bortskickad mot sin vilja

Plötsligt dyker det upp ett brev där Emmet kallas till att bli bokbindarlärling på ett ställe långt från hemmet. I den här romanens värld skapas böcker genom att människor lämnar ifrån sig sina verkliga minnen. En bokbindare har förmågan att överföra minnen från personen som då blir "bunden" till en bok.

Det visar sig att Emmet anses vara särskilt lämpad för detta yrke. Många ser ned på bokbindare på grund av det sätt de tjänar sina pengar på. Så även Emmets föräldrar, ändå väljer de att skicka iväg honom som lärling. Han går motvilligt med på att resa. 

En bekant främling

När Emmet väl är på plats och i upplärning dyker rikemanssonen Lucian Darnay upp. Han väcker starka känslor hos Emmet, trots att han inte har något minne av att de har setts förut. Emmet känner både avsky och fascination inför Lucian, som i sin tur verkar känna igen honom mycket väl.

Politik och hantverk

Jag gillar den här boken av många anledningar. Den är välskriven och engagerande. Premissen med böckerna är väldigt intressant, inte minst ur den makt- och klassaspekt som utforskas i boken.  Alla detaljer kring bokbinderiet är fascinerande och alla som har något som helst intresse av detta borde läsa boken.

Slutligen är relationen mellan böckernas huvudpersoner Emmet och Lucian väldigt spännande att följa. Jag rekommenderar boken till alla som är boknördar, eller inte, och gillar historiska miljöer med en romantisk ådra.