The ballad of Black Tom

Victor LaValle fortsätter på H. P. Lovecrafts berättelse The horror at Red Hook. Här är det en ung musiker som får i uppdrag att spela hemma hos den välbeställde Robert Suydam.

Victor LaValle dedikerar boken "For H. P. Lovecraft, with all my conflicted feelings" och summerar därmed de känslor många av oss har inför H. P. Lovecrafts författargärning idag.

The horror at Red Hook är kanske H. P. Lovecrafts mest xenofobiska berättelse. I The ballad of Black Tom får vi istället följa historien från perspektivet av Charles Thomas Tester, en ung svart man och talanglös musiker från Harlem, som sysslar med illegala affärer för att försörja sig själv och sin sjuke far.

En dag möter han Robert Suydam som erbjuder Tommy Tester en enorm summa för att spela hemma hos honom. Tommy upptäcker dock snart att Robert Suydam inte är någon vanlig rik man och snart förändras hans liv drastiskt.

Här finns en del ockultism med en touch av kosmisk skräck och en del socialkritik. Det är en välskriven kortroman med snabb handling som ger underhållande, om än något ojämn, läsning. Du behöver inte ha läst H. P. Lovecrafts novell för att hänga med, men om du har gjort det kan det ge en extra dimension.

The horror at Red Hook finns också att läsa i samlingen The works of H.P. Lovecraft Vol. III - Horror & other stories.

Inflytelserik skräckförfattare

Skrivet av: Terje Nordin

Genom sina berättelser skapade den amerikanska skräckförfattaren H.P. Lovecraft en fragmentarisk mytologi som inte minst har påverkat modern populärkultur.

En introduktion till skräcklitteratur

Skrivet av: Anna Sahlén

Människans fascination för hemskheter går långt tillbaka i tiden. Vi har en dragning till det oförklarliga, mörka och skrämmande - även i litteraturen.

Tipsat av: Linda, Umeå stadsbibliotek den 11 juli 2016