The art of failure

Jesper Juul undersöker varför vi i spelens värld frivilligt utsätter oss för situationer som vi till varje pris undviker i verkligheten.

Jesper Juul är spelteoretiker och speldesigner, och alltså inte samma person som hans landsman och namne, den danske familjeterapeuten.

I sin bok The art of failure undersöker Jesper Juul spelandets natur och vad det är som gör att vi i spelens värld frivilligt kan utsätta oss för situationer som vi till varje pris undviker i verkligheten. Författaren tar upp så många intressanta aspekter av gaming, att jag har haft det svårt att avgränsa det här boktipset. Här följer ett försök.

Jämför med andra konstformer

Spelande går ut på att utsätta sig för risken att misslyckas. Ett spel där vi inte riskerar att misslyckas är antingen ett väldigt dåligt spel, eller kanske inte ens ett spel per definition. Jesper Juul diskuterar skillnaderna mellan spel och andra konstformer, som till exempel skönlitteratur. Han berättar också om vad som händer med oss när målet med ett spel är makabert eller rentav fruktansvärt.

Det handlar om vad ett spel framkallar för känslor hos spelaren. När vi spelar kan vi ta oss rätten att känna oss genuint frustrerade, men ett misslyckande kan också indirekt leda till framgång i ett spel. Känner vi oss genuint frustrerade kan det direkt leda till en genuin känsla av framgång, om vi lyckas ta oss förbi hindren som finns i spelet.

Historia och utveckling

Idag strävar spelutvecklare efter att ge oss möjligheten att klara deras spel och på så sätt få en positiv upplevelse. Jesper Juul citerar spelutvecklar-veteranen Ste Pickford, som i sin blogg berättar om hur han och hans bror jobbade på 80-talet, här i min översättning:

"På den tiden förväntade inte vi utvecklare oss att våra spel skulle gå att spela till slutet. Vi bara antog att någon expert där ute kanske skulle vara tillräckligt bra för att nå slutet."

Fler men mindre misslyckanden

Förut fick vi ett visst antal försök att klara ett spel, och lyckades vi inte blev det Game over och vi fick börja om från ruta ett. Dagens spel har betydligt fler sparpunkter och vi har möjligheten att misslyckas oftare, men följderna blir inte lika betydelsefulla och våra misslyckanden därför inte lika stora.

Jag kan tänka mig att det här är en bok för den som gillar spelande i allmänhet, gaming, beteendevetenskap, filosofi, psykologi, eller alla de ämnena samtidigt. Boken är på engelska och innehåller en del akademiskt språk, men författaren är också bra på att förklara det akademiska.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Östman den 15 december 2015