Testamente

Nina Wähä sträcker ut sin hand och tar med läsaren på en sällsam färd in i den tornedalska familjen Toimo.

Äldsta dottern Annie kommer hem till jul. Hon är ett av de 14 barnen till Siri och Pentti Toimo. Några av syskonen har samlat till krigsråd. Situationen är ohållbar: "vi måste hjälpa mamma att bli fri från pappa". 

En efter en

Genom åren har faderns mörker vilat olycksbådande över hustrun och barnen, som något de ständigt tvingats förhålla sig till. En efter en berättar de, och bit för bit läggs pusslet över familjens historia. Även Siris och Penttis erfarenheter, från Karelen och från en laestadiansk bakgrund, får plats. 

Att arv och miljö spelar in för vilka vi blir är tydligt i Testamente. Förståelsen växer ständigt för vad som sker under bokens gång och vad som tidigare skett mellan människorna i bokens omfattande persongalleri. Det finns för övrigt prydligt uppställt och förklarat på klassiskt ryskt manér i bokens inledning. 

Hemligheter och frågetecken

Mellan syskonen Toimo existerar hemligheter och allianser. Planer smids för att oskadliggöra fadern och man får faktiskt till stånd en förändring. Men när saker och ting ställs på sin spets och det gemensamma hotet inte längre existerar, vad händer då med sammanhållningen i en brokig familj? 

Nina Wähäs familjeroman är innehållsrik, en språklig fröjd och berättartekniskt fascinerande. Att den dessutom synliggör erfarenheter och historia från Finland gör den än mer läsvärd.

Våra tips

 1. Jag for ner till bror

  Av: Smirnoff, Karin Tipsat av: Anna Sahlén

  En mörk hemvändarberättelse med nerv och närvaro.

 2. Den svavelgula himlen

  Av: Westö, Kjell Tipsat av: Anna Sahlén

  En episk roman om kärlek, vänskap och minnets bedräglighet som tar läsaren från en barndoms somrar fram till nutidens oroligheter.

 3. Till min allra bästa vän

  Av: Hamberg, Maria Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman med driv och stor igenkänning, om vänskap, hemligheter och familjerelationer.

 4. Arv och miljö

  Av: Hjorth, Vigdis Tipsat av: Anna Sahlén

  Fyra syskon har valt olika vägar i sitt förhållande till sina föräldrar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 19 september 2019