Temaväskor för flerspråkighet
Tygväskor fyllda med böcker och annat material för dig som arbetar med flerspråkighet i förskolan. Det finns att låna på biblioteken. Välj mellan olika teman, till exempel traditioner, resor eller sagor.
Temaväskor fyllda med inspiration, visst låter det bra? Syftet med väskorna är att hjälpa förskolor i deras arbete med att stärka barns språk och identitet. Sedan 2015 finns sådana temaväskor för flerspråkighet att låna på biblioteken.
Penny Johansson, från Umeå kommuns kompetenscentrum för flerspråkighet, och bibliotekarierna Hanne Eklund och Maude Westerlund skapade tillsammans de första fem temaväskorna. De innehåller inga uttryckliga instruktioner utan innehållet kan användas på många olika sätt.
Temaväskor tillgängliga för alla
Temaväskorna finns att låna för alla med ett bibliotekskort i Umeåregionen. Kontakta ditt bibliotek så hjälper dig de att reservera en temaväska. Eller gör det själv om du har ett användarkonto här på Minabibliotek.se.
Fler bibliotek har följt efter och gjort temaväskor. Gemensamt för alla väskor är att de innehåller boken Flera språk i förskolan, utgiven av Skolverket. Annars varierar innehållet beroende på tema.
Var ligger utomlands (temaväska 1)
Lek och res ut i världen tillsammans med barnen. I den här väskan finns bland annat en bok med sagor från olika delar av världen. Här finns också boken Var ligger utomlands? av Malin Roca Ahlgren, på spanska, arabiska, bosniska och somaliska med parallelltext på svenska.
Dessutom ett stort tygstycke med en världskarta, och en liten resväska med bilder på saker att packa ned när en ska ut och resa.
Nyår på kinesiskt vis (temaväska 2)
Här finns material för att leka och lära om traditioner på olika håll i världen. Bland annat böckerna Världens fest i Sverige, All kinds of festivals av Sheri Safran, Djurens tävling av Dawn Casey och Long-Iongs nyår av Catherine Gower. Boken Yeh-Hsien: en kinesisk Askunge har parallelltext på kinesiska och svenska samt arabiska och engelska.
En matskål och ätpinnar, en affisch med den kinesiska zodiaken och kinesiska tecken finns också med.
Alla är vi människor (temaväska 3)
Läs, måla och prata om att människor ser olika ut och talar olika språk. Innehåller bland annat Vad är ett barn? av Beatrice Alemagna, All kinds of people och All kinds of babies av Emma Damon. Henriette Barkows bok That's my mum med parallelltext på engelska och flera andra språk.
Här finns också pennor eller kritor.
Bockarna Bruse på olika språk (temaväska 4)
Här finns bockar, bro, troll och annat material för att leka sagan om de välkända bockarna.
Dessutom parallellspråkiga böcker om bockarna Bruse, på svenska i kombination med arabiska, somaliska, finska, amhariska, kinesiska eller tigrinja. En talande penna, en så kallad Penpal, finns också med i väskan.
Guldlock och de tre björnarna (temaväska 5)
Läs och lek Guldlock på olika språk. Väskan innehåller bland annat dockor som föreställer Guldlock och de tre björnarna. Dessutom finns böcker med sagan på svenska och på spanska, polska, franska, farsi, urdu och ryska med parallelltext på engelska.
Rödluvan på flera språk (temaväska 6)
Här finns bland annat en vändbar docka med Rödluvan, vargen, mormor och jägaren. Väskan innehåller också en talande penna, Penpal, och böcker om Rödluvan på flera olika språk, några med parallelltext på engelska.
Hur skriver du? (temaväska 7)
I väskan finns bland annat ett par planscher om olika språk och alfabet i världen. Dessutom boken Världens finaste torn på somaliska, franska, tigrinska och arabiska, med parallelltext på svenska.
Små variationer
Eftersom fler bibliotek gör temaväskor kan det finnas små variationer även i väskor med samma tema. I bibliotekens katalog hittar du information om varje väska.