Tecknade serier för yngre barn

Bilder och ord i en underbar kombination. Att läsa serieböcker är ett härligt sätt att fördriva lediga stunder. För många barn kan det vara ett sätt att komma igång med den egna läsningen.

Serier för yngre barn
Att läsa serier kan för många barn vara ett sätt att komma igång med den egna läsningen. På Umeå stadsbibliotek är Bamses samlade serier en stor favorit bland våra yngre besökare. Milda makaroner, vi är många som läser och älskar den här snälla björnen som skipar rättvisa bland Kullarna där han och hans vänner bor.

Roliga figurer nu som serie

För barn som vill ha rolig läsning finns två serieböcker om Loranga, Masarin och Dartanjang, fint tecknade av Sara Olausson efter Barbro Lindgrens underbara kapitelböcker. Pojken Masarin bor på en gård med sin barnsliga pappa och sin sjukdomsintresserade farfar. De har ladugården full med tigrar och ibland kommer tjuven Gustav och hälsar på från fängelset i trakten. Känner du inte redan de här figurerna rekommenderar jag att genast låna böckerna, som serie- eller kapitelbok.

En fransk åsnekille

Åsnekillen Ariol är huvudperson i en ny fransk seriebok som heter Ariol – jag är en åsna. Han är kompis med grisen Ramono och de älskar superhjälten Superhästen. Klasskompisen Pålle (själv häst) har aldrig sett Superhästen, för de har ingen TV hemma. Ariol och Ramono försöker beskriva hur bra Superhästen är, men det går sådär.

Ariol är väldigt förtjust i kotjejen Petula, också en klasskompis. Flugan Bisbilla, klassens bästa elev, gillar Ariol för att hans öron är så fina. Ibland viskar hon de rätta svaren till honom på lektionerna. Bilderna i den här serieboken är väldigt bra och roliga, Jag ser framemot nästa bok, som kommer under året.

Pippi håller kalas av Astrid Lindgren
Fler fynd

Andra fynd i seriehyllan för yngre barn är gamla favoriter som Barna Hedenhös och Pippi. Där finns också den trivsamma hästen Mulles äventyr.

Text: Katarina Markström, Umeå stadsbibliotek

1. BamsebiblioteketPM-serierna

Av: Andréasson, Rune
    Publiceringsår: 2014

2. Loranga, Masarin och Dartanjang

Undertitel: serie
    Publiceringsår: 2010

3. Loranga

Publiceringsår: 2012

4. Loranga

Publiceringsår: 2012

5. Jag är en åsna!

Av: Guibert, Emmanuel
    Publiceringsår: 2015

6. Barna Hedenhös i Ryssland

Av: Almqvist, Bertil
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

7. Pippi håller kalas

Av: Lindgren, Astrid
    Publiceringsår: 1997

8. Mulle!

Undertitel: de bästa serierna från åren 2006-2007 / [Lena Furberg]
    Av: Furberg, Lena
    Publiceringsår: 2014

Fler lästips

1. Börja läsa – med stora bokstäver

Skrivet av: Åsa Zetterström

När du börjar läsa på egen hand kan en bok med stora bokstäver passa bra. I listan här under finns några bra böcker för dig som är nybörjare.

2. Serier för dig som har börjat läsa

Skrivet av: Åsa Zetterström

Att läsa på egen hand är kul. Vill du ha både bilder och text? Här är tecknade serier för dig som är 5-9 år.

3. Att läsa själv

Skrivet av: Åsa Zetterström

Visst är det härligt att kunna läsa. Här är tips för dig som har kommit igång med läsningen.