Taxar, kärlek och sorg

Taxen är en hundras som lämnar få betraktare oberörda. Själv har jag ända sedan jag var barn hyst en särskild kärlek till just strävhåriga taxar, inte för inte även kallade motsträviga taxar.

Taxen är förvisso en stor hund i litet format, som lever efter devisen "kommer kallad men ej strax, född till slav är ingen tax".
 
Yrsa Stenius har skrivit en självutlämnande och insiktsfull, men också humoristisk, bok om livet med sina strävhårstaxar Rufa, Mira, Ruska, Vilma, Index, och alla de andra. Alla har de varit, som hon poängterar, typiska (strävhårs)taxar, men var och en av dem har också haft en alldeles egen personlighet och detta kommer fram på olika sätt i de ofta dråpliga episoder som hon återger.
 
Inte bara för taxälskare
Det här är dock en bok inte bara för dem som, i likhet med mig, delar kärleken till strävhåriga taxar.
 
Det är visserligen en bok som Bibliotekstjänst klassificerat som en bok om hundar, och ja, det stämmer ju, den handlar om hundar, närmare bestämt strävhåriga taxar. Men det är minst lika mycket en bok om Yrsa Stenius eget liv, från uppväxten i Helsingfors finlandssvenska högreståndskretsar, där somrarna tillbringades på släktens sommarställe ute i skärgården, till hennes vuxna liv som journalist, författare och chefredaktör i Stockholm.
 
Ja, boken är nog egentligen snarast att betrakta som en självbiografisk skildring där Yrsa Stenius reflekterar över sitt liv genom det raster som utgjorts av de olika taxar som funnits med i hela hennes liv.
 
Hundens sammansatta väsen
I boken gör hon också upp med den korkade myten om goda kattmänniskor och onda hundmänniskor som ofta hävdas av självgoda kattägare, att kattälskare är mer demokratiskt sinnade än hundälskare eftersom de förra gillar det individualistiska och oberäkneliga hos katten, medan hundälskare föredrar hunden för att den låter sig kommenderas och kuvas, men:
 

"Det (är) inte för att utöva lydnadsexercis med sin hund som man skaffat den – om man nu inte är en antikverad ryttmästare från någon av Ingmar Bergmans filmer.

Det speciella med hunden är dess sammansatta väsen. Den är domesticerad, starkt präglad på människan, men den är också ett djur med arttypiska instinkter och ett medvetande som är sitt eget universum, inte stängt för oss människor men absolut inte öppet heller.

I samlivet med hund är det närheten till och avståndet mellan vår[a ] olika hemmahörigheter i existensen, närheten och avståndet inflätade i varandra, som ger åtminstone mig en svindlande aning om livets omätliga rikedom och absolut obegripliga under.”

Välj rätt hund

Av: Swanstein, Charlotte Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

Går du i hundtankar men tvekar om vilken ras du ska välja? Då är det här hundboken för dig.