Tavlan

En tänkvärd och fantasieggande film om klasstillhörighet, kärlek och måleri som bör ses av både vuxna och barn!

Inne i den halvfärdiga tavlan har tillvaron delats upp mellan de färdigmålade, de ofullständiga och kluddet. En hierarki har uppstått där endast de färdigmålade är tillåtna in i det ståtliga slottets flärd och gemenskap.

De skissartade kluddarna jagas och hånas medan de ofullständiga försöker leva så gott de kan ute i den mörka skogen. Mitt i detta finns en Romeo och Julia-liknande kärlekshistoria som för filmens huvudpersoner ut på en resa utanför tavlans ramar för att hitta den målare som övergett sin skapelse!

Berättar stillsamt och med humor

Denna franska animerade film riktar sig främst till barn, men är väldigt långt bort från Disneys och Pixars filmvärldar. Snarare ligger denna närmare Per Ålin och Hayao Miyazakis filmer.

Förutom de ganska tunga ämnena om klass och religion, där de färdigmålade rättfärdigar sin vedervärdiga behandling av andra med att skaparen (målaren) skapade dem på detta sätt, så är filmens stil väldigt drömlik och surrealistisk.
Filmens ton är trots detta komisk och hjärtvärmande, tempot är ganska stillsamt och miljöerna hämtar inspiration från konstnärer som Henri Matisse och Pablo Picasso.