Tanden är lös!

Det finns många bra bilderböcker och kapitelböcker att läsa för de barn, som både längtar efter att tappa tänder och för den som faktiskt vet hur det är att ha en glugg eller två i tandraden.

Ett av de senaste tillskotten av bilderböcker som handlar om att tappa tänder är Hos tandläkaren med Bolibompa-draken av Mats Wänblad. Bolibompa-draken är en välkänd TV-profil för de flesta barn.

Fiction och fakta om tänder och tandläkare

Liten pojke med tandglugg
I denna roliga bilderbok tappar draken en av sina två draktänder, när han står framför spegeln och gör sin morgontoalett. Och vart går man när man har problem med tänderna, frågar draken sina läsare. Jo, till tandläkaren, förstås!

Insprängt i den berättande texten finns små faktarutor där man kan läsa mer om tänder och om hur tandläkaren arbetar. En både rolig och lärorik bilderbok för barn från ungefär fyra år och uppåt.

Tänder är guld värda

En kapitelbok att läsa själv är Tandligan i serien om klass 1B av Helena Bross. Stackars Elin är huvudperson, och hon känner sig minst och barnsligast av alla i klassen.

Det är bara hon av alla klasskompisar som inte har någon tappad tand att notera i klassens tandlige-tävling. Efter några spännande turer får läsaren ta del av Elins lycka när tanden till slut kan bytas mot inte bara en utan två guldpengar!

Klassiker och nyskrivet

Flicka med tandglugg
En klassiker från föräldragenerationen eller kanske till och med från mormors- och farfars-generationen är bilderboken När Emil skulle dra ut Linas tand. Den är ett utdrag ur Astrid Lindgrens bok Än lever Emil i Lönneberga som blivit en alldeles egen historia.

De fina bilderna som ledsagar texten är tecknade av Björn Berg. Pigan Lina har besvär med sin oxeltand. Emil erbjuder sig vänligt att hjälpa henne bli av med den värkande tanden. Han är uppfinningsrik och ger läsaren bra tips på hur man kan göra för att få lös en tandrot som vägrar ge med sig.

En rolig högläsningsbok, som inte bara handlar om lösa tänder, är Fiskplåt och bajsdrakar av Torbjörn Flygt. Det är hans debut som barnboksförfattare. Boken handlar om en äventyrlig bilsemester till Italien för syskonen Aron 5 ½ år och Anna 7 ½ år. Under resan får de uppleva en mängd både roliga och oväntade saker, allt medan Aron pillar på sin lösa tand.

En bok till alla barn

Glöm inte att visa förskoleklassarna Barnens andra bok! Alla 6-åringar i kommunen får denna antologi i gåva från sitt bibliotek. I boken finns en fin brevväxling mellan en morfar och hans barnbarn som bland annat handlar om lösa tänder.

För den som har varit med om något så ”vuxligt” (ett nytt ord från boken Fiskplåt och bajsdrakar) som att tappa en tand, finns det fler böcker på biblioteket att läsa. Medan man fortsätter vicka på sina lösa tänder.

Text: Maria Nordenback, Ålidhems bibliotek
Foto: photos.com

 

 1. Tandligan

  Av: Bross, Helena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

  Finns som: Lättläst
 2. Fiskplåt och bajsdrakar

  Av: Flygt, Torbjörn
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

  Finns som: Bok
 3. Barnens första bok

  Undertitel: en antologi
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1989
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk

  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Nordenback den 17 mars 2010