Ta vägen

Tänk dig att du bara vandrar ut ur ditt liv. Tänk dig att du lämnar allt det välbekanta, allt som varit du, bakom dig och bara går och går utan att veta vart.

Av: Stamm, Peter
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2016
Låna

Det är vad Thomas i Peter Stamms roman Ta vägen gör.

Familjen har just kommit hem från semestern. Barnen har gått och lagt sig, Thomas och hans fru Astrid har satt sig i trädgården med varsitt glas vin. Astrid går in för att titta till barnen och medan hon är inne reser sig Thomas upp, går ut ur trädgården, genom byn och ut ur den. Och fortsätter gå.

Val som formar livet

Kvar blir Astrid som försöker förstå vad som hänt, samtidigt som hon är tvungen att försöka upprätthålla någon sorts vardagstillvaro tillsammans med barnen.

Det här är en bok som får en att fundera – över de val som formar livet, över vad som egentligen utgör en människas liv och identitet, över hur många olika möjliga liv det finns och hur till synes obetydliga händelser kan få allt att ändra riktning.

Något som jag tycker gör boken särskilt intressant är att Thomas endast skildras utifrån. Vad han tänker och vad som fått honom att vilja lämna det liv han levt får läsaren aldrig veta, utan kan bara försöka ana sig till.

På svenska finns sedan tidigare Agnes och Sju år av Peter Stamm.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hanna Widman den 23 mars 2017