Tårtgeneralen

Hur tar en stad revansch när den utnämnts till Sveriges tråkigaste? Dukar upp världens längsta smörgåstårta förstås!

De trogna parhästarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson fortsätter sitt samarbete både i tv-rutan och som författare. Den första boken de skrev tillsammans, Två nötcreme och en moviebox, måste nog vara en av de böcker som fått mig att skratta mest. Nästa bok, 100 höjdare som är en parallell till tv-programmet med samma namn, innehöll också många komiska guldkorn och förunderliga fakta ur den svenska samtidshistorien.

Tårtgeneralen är inte alls samma typ av bok. Här radas också den ena knasiga episoden upp efter den andra, men grundtonen är vemodig. Innevånarna i lilla Köping känner sig vid 1980-talets mitt kollektivt nerslagna i skorna. IKEA-varuhuset har stängt och Jan Guillou utnämner Köping till Sveriges tråkigaste stad, där det enda monumentet värt att besöka är en jättelik spannmålssilo. Den nyinflyttade och lätt alkoholiserade Hasse Pettersson bestämmer sig för att rädda Köpings rykte genom att få med staden i Guinness rekordbok. Detta ska ske genom att skapa världens längsta smörgåstårta.

Berättelsen om Hasse och de vänner och fiender han skaffar sig i Köping överraskar genom att innehålla mycket hjärta. Kanske hade Filip och Fredrik kunnat locka fram fler gapskratt genom att ha mer distans till personerna de skriver om, men nu lyser medkänslan istället igenom. Leendena kommer när författarna på sitt lagom ironiska vis berättar om typiska företeelser som bara 1980-talet kunde bjuda på.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 8 mars 2010