Tävla och läs i sommar

För barn 6-9 år

1. Sluka böcker

Skrivet av: Åsa Zetterström

Sommarlovet är en perfekt tid att läsa massor med böcker. Kanske om andra barn som har sommarlov. Här är listor med böcker för dig som är ledig från lågstadiet.

2. Mysterietips för yngre barn

Skrivet av: Åsa Zetterström

Vill du läsa om kluriga mysterier? Här är några tips för dig som är ungefär 6-9 år.

För barn 9-12 år

1. Sommarlovsläsning

Skrivet av: Åsa Zetterström

Boktips för dig som har sommarlov. Roliga, spännande, sorgliga, lärorika, romantiska och läskiga böcker - välj det som passar din läslust. Trevlig sommar!

2. Kalla kårar

Skrivet av: Åsa Zetterström

Solen strålar, eller regnet skvalar. Vilket väder det än är kan det vara mysigt att bli lite skrämd. Här är böcker om skräck, spöken och andra rysligheter på sommarlovet.

3. Deckartips

Skrivet av: Åsa Zetterström

Deckare och andra spännande böcker är de mest utlånade på biblioteken. Här är några för dig som är ungefär 9-12 år.

För tonåringar

1. Somriga ungdomsböcker

Skrivet av: Åsa Zetterström

Isande skräck, tunga hemligheter, kompiskrångel, förälskelsepirr, mysrys, sommarjobb och strandliv. Läs om andras sommar.

2. Kär och galen?

Skrivet av: Åsa Zetterström

Visste du att det finns vetenskapliga bevis för att vi blir mer kärlekskranka på sommaren? Extra sugen på böcker om sommarförälskelser? Kolla i vår tipslista.

3. Tre böcker för sommarlovet

Skrivet av: Hanna N

Är du på jakt efter bra sommarläsning? Här är tips från Hanna som hade sin prao på Umeå stadsbibliotek i våras.

Puffbild: konstanttin/Bigstock