Tävla och läs i sommar

För barn 6-9 år

1. Sluka böcker

Skrivet av: Åsa Zetterström

Sommarlovet är en perfekt tid att läsa massor med böcker. Kanske om andra barn som har sommarlov. Här är listor med böcker för dig som är ledig från lågstadiet.

2. Djur-klur

Skrivet av: Åsa Zetterström

Berättelser om djur är populära hos många barn. En del djur har hela bokserier skrivna om sig. Vad vet du om de här fem barnboksdjuren? Fina bokpriser väntar på sina vinnare.

3. Mysterietips för yngre barn

Skrivet av: Åsa Zetterström

Vill du läsa om kluriga mysterier? Här är några tips för dig som är ungefär 6-9 år.

För barn 9-12 år

1. Sommarlovsläsning

Skrivet av: Åsa Zetterström

Boktips för dig som har sommarlov. Roliga, spännande, sorgliga, lärorika, romantiska och läskiga böcker - välj det som passar din läslust. Trevlig sommar!

2. Vilken serie?

Skrivet av: Åsa Zetterström

Här är sex sidor från olika tecknade serier. Vilken sida hör till vilket seriealbum? Fyll i dina svar och skicka in senast 31 augusti. Då har du chans att vinna fina bokpriser.

3. Kalla kårar

Skrivet av: Åsa Zetterström

Solen strålar, eller regnet skvalar. Vilket väder det än är kan det vara mysigt att bli lite skrämd. Här är böcker om skräck, spöken och andra rysligheter på sommarlovet.

4. Deckartips

Skrivet av: Åsa Zetterström

Deckare och andra spännande böcker är de mest utlånade på biblioteken. Här är några för dig som är ungefär 9-12 år.

För tonåringar

1. Somriga ungdomsböcker

Skrivet av: Åsa Zetterström

Isande skräck, tunga hemligheter, kompiskrångel, förälskelsepirr, mysrys, sommarjobb och strandliv. Läs om andras sommar.

2. Vem sa det?

Skrivet av: Minabibliotek

Testa hur mycket du vet om ungdomsböcker. Vi har hämtat citat från karaktärer i en hel hög med favoritböcker. Du har sommarlovet på dig att klura ut svaren.

3. Kär och galen?

Skrivet av: Åsa Zetterström

Visste du att det finns vetenskapliga bevis för att vi blir mer kärlekskranka på sommaren? Extra sugen på böcker om sommarförälskelser? Kolla i vår tipslista.

4. Tre böcker för sommarlovet

Skrivet av: Hanna N

Är du på jakt efter bra sommarläsning? Här är tips från Hanna som hade sin prao på Umeå stadsbibliotek i våras.

Det händer på biblioteken

1. Sommarboken 2018

Alla barn mellan 8 och 12 år är välkomna till bibliotekens läslust-träffar i sommar. Kom och prata om böcker du hört eller läst, tipsa om dina favoriter, fika och pyssla.

1. Kompishäng

Datum måndag 23 juli 14:00 - 16:00 (fler tillfällen)
    Plats Umeå stadsbibliotek

Inom- och utomhusaktiviter för ungdomar, med fika.

2. Skaparverkstad

Datum torsdag 19 juli 13:00 - 15:00 (fler tillfällen)
    Plats Ersbodabiblioteket

Här finner du ditt sätt att uttrycka dig själv på ett kreativt sätt.

3. Queer Camp

Datum måndag 30 juli 12:00 - 16:00 (fler tillfällen)
    Plats Umeå stadsbibliotek

För alla ungdomar som vill ta lite ledigt från heteronormen och bara vara sig själva.

4. Sagoyoga

Datum torsdag 9 augusti 13:00 - 14:00

Utifrån boken ”Sagoyoga” av Evelina Hartwig och Emma Österman,

5. Samisk upptäckardag

Datum torsdag 16 augusti 13:00 - 15:00
    Plats Ersbodabiblioteket

Kom och upplev och testa på samisk kultur, litteratur och hantverk.

Puffbild: konstanttin/Bigstock