Tänkvärt för tidsnödiga

Vad hade drottning Kristina och Oscar Wilde gemensamt? Bägge hade ordets gåva och förmågan att formulera sig koncentrerat och kärnfullt. Deras iakttagelser och reflektioner har på olika vägar hamnat i tryck.

Drottning Kristina 1661 av Abraham Wuchters
Aforismer kallas de ibland, andra gånger benämns de talesätt och bevingade ord. Kärnfullt formulerad, gärna uttryckt som ett tänkespråk eller en lärosats, är det som karaktäriserar en aforism enligt Nationalencyklopedin.

En drottnings tänkvärda ord

På lediga stunder är titeln på den samling tänkespråk som drottning Kristina lämnade efter sig i Rom. Ledig tid för eget skrivande fick hon först efter att ha avsagt sig kronan och flyttat från Sverige till sydligare breddgrader. Hon kom att bli en av den tidens mest kända kulturpersonligheter och var en lysande stilist.

Det är smått hisnande att inse att hon formulerade sina tankar på 1600-talet, när de många gånger känns genuint samtida. Vi som lever i villfarelsen att change och förändring är nyformulerade slagord kan bli förbluffade över att Kristina på sin tid konstaterade att "Förändring är bästa kuren mot de flesta av livets plågor".

Den som vill kan använda Kristina som livscoach, lyssna till hennes samlade erfarenheter och använda hennes böcker som självhjälpsmanualer: "Med öppet sinne förblir du evigt ung.
Oscar Wilde Tro hopp och kärlek
Det är bara åren som rinner förbi."

Lånade visdomsord?

Har du dåligt samvete för dina fåtaliga träningspass på gymmet kan man alltid hänvisa till att: "Kroppsträning är av godo så länge den bedrivs för nöjes skull". Att fånga dagen och tänka positivt är inte heller det nya tankar: "Du är din egen trädgårdsmästare. Du vattnar själv ditt livsfrö."

Den som vill ha visdomsord med mer syra, salt och beska kan gå till Uppslagsbok för cyniker, en fröjd för oss som uppskattar klarsynta, rentav svartsynta iakttagelser. Boken börjar upplysningsvis med Oscar Wildes definition av vad en cyniker är: "En man som vet alltings pris och intets värde".

I förordet undrar utgivarna över hur många som egentligen är upphovsmän och -kvinnor till de berömda formuleringar de förknippas med. Olika versioner av samma tanke får komplettera varandra. Även en mästare som Wilde tycks en och annan gång leva på lån. Kanske skulle han som Molière försvara sig med att: Jag återtar min egendom varhelst jag påträffar den.

Oscar Wilde
Wilde kommer till tals med ytterligare kvickheter, bland annat en som säger en del om hans grandiosa självuppskattning: "Det finns bara en sak i världen som är värre än att folk pratar om en och det är att de inte pratar om en".

Den som vill ha mer kan gå till en samling med den uppbyggliga titeln Livet är fruktansvärt! Där ger salongslejonet och 1890-talets motsvarighet till våra dagars stand-up-komiker en rättfram självdeklaration: "Jag älskar att prata om ingenting. Det är det enda jag vet något om". En samtidskritik som inte förlorat i aktualitet ger han prov på när han konstaterar: "Vi lever i en tid när onödiga prylar är vårt enda behov".

För att vända detta sakernas tillstånd till något bättre kan vi låta Kristina sammanfatta vad ett gott liv kan vara: "Att leva enkelt och anspråkslöst är att leva ett rikt liv".

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Bild: Abraham Wuchters, Photos.com

 1. På lediga stunder

  Undertitel: drottning Kristinas tänkespråk
  Av: Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 2. Livet är fruktansvärt!

  Undertitel: Oscar Wilde har ordet
  Av: Wilde, Oscar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Uppslagsbok för cyniker

  Undertitel: elaka visdomsord
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt till svenska
  Finns som: Bok
 4. Ädla & djärva känslor

  Av: Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Fransk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Tro, hopp och kärlek

  Undertitel: essäer, sagor och tänkeord
  Av: Wilde, Oscar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Krumelurpiller

Av: Lindgren, Astrid Tipsat av: Annika Edlund

Astrid Lindgrens böcker är de mest ljuvliga och underbara att läsa högt. Krumelurpiller innehåller hennes bästa citat för stora och små.


Livet

Av: Coelho, Paulo Tipsat av: Astrid Jonsson

En "best of"-utgåva med citat av Paulo Coelho, författaren till bl.a. Alkemisten och Djävulen och fröken Prym.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 22 september 2010