Syskondagen

Syskondagen handlar om en storasyster och en lillebror som tar sig en hel dag tillsammans. Siri Ahmed Backströms bok är ömsint, vacker och rolig.

Av: Ahmed Backström, Siri
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Mamma har lagt undan en avslutningsklänning i en affär och storasyster ska hämta den efter skolan. Lillebror vill följa med men det går inte. Storasyster suckar, hon ska lämna och sedan hämta på förskolan. Lillebror fixar och trixar och blir aldrig klar.

Förskola och matteprov

På väg till förskolan får lillebror syn på storasysters jacka. Den ser lite ovanlig ut. Inte konstigt, det är ingen jacka utan något som storasyster har tagit från mammas hårsalong. Visst är den fin?

Lillebror vill fortfarande inte gå till förskolan. Han vill också köpa klänning. Det går ju inte, storasyster måste till skolan. Snart kommer hon försent till sitt matteprov. men så - vips får hon en strålande idé.

Hon svingar upp lillebror på ryggen och nu är det jättebråttom till skolan. Till högstadieskolan och matteprov. Lite läskigt men mest kul. Lillebror får vänta länge medan alla andra räknar och skriver och räknar och skriver.

Ett annorlunda klädköp

Sedan blir det ingen mer skola utan fika, lite gunga, lite bibliotek och slutligen är det dax för klänningsköpet. Men fy, aldrig att storasyster sätter sin fot i den där himla tantaffären. Istället använder hon klänningspengarna till helt andra och mer knasiga avslutningskläder från en mycket roligare affär.

Syskondagen av Siri Ahmed Backström är en ömsint, vacker och  rolig bok om en fin relation mellan två syskon som tar ut svängarna under en dag. Bilderna i gouache och screentryck är återhållsamma i form och palett.. Jag gillar!

Siri Ahmed Backströms webbsida (länken öppnas i ett nytt fönster)

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 3 februari 2014