Swimming in the dark

Drömskt och drabbande om omöjlig kärlek i 1980-talets Polen.

Det är sommaren 1980 och den unge universitetsstudenten Ludwik åker iväg på ett obligatoriskt läger strax utanför Warszawa för att lära sig jordbruk. På samma läger finns Janusz och de blir snabbt intresserade av varandra. När lägret är slut väljer de att fortsätta resa runt på landsbygden. Under resan faller de för varandra och har en magisk tid tillsammans.

Karriär eller kärlek

Väl tillbaka i stan visar det sig dock att deras förhållande är svårt att upprätthålla, särskilt som homosexualitet är straffbart i landet. Janusz har dessutom ambitioner att göra en karriär inom kommunistpartiet och är angelägen om att göra gott intryck på sina högt uppsatta vänner. En hög partiboss dotter är förälskad i honom och han frestas att uppmuntra detta för att få fördelar och en tryggad framtid. 

Ludwik har helt andra saker i tankarna. Han vill delta i den begynnande proteströrelsen mot kommuniststyret och ser inte hur han ska kunna upprätthålla det hyckleri som krävs för att få ett fint arbete och göra karriär. Men framför allt sörjer han den kärlek som han och Janusz riskerar att förlora. 

Gripande och filmisk

Den här boken grep verkligen tag i mig och är en av de bästa böcker jag läst under 2020. Dels är berättelsen fascinerande, både om Ludwik och Janusz förhållande och om hur det är att leva i en kommunistdiktatur. En diktatur som i det här fallet dessutom är på väg att rämna. Dels är språket behagligt och lättflytande med en berättarröst som ger spänning och nerv. 

Kapitlen är långa med drömska skildringar av hur Ludwik upplever sin verklighet och sitt förflutna. Jag tror att den här boken skulle bli en fantastisk film. Alla scener känns som att man kan se dem framför sig och det känns väldigt trovärdigt men samtidigt poetiskt.

Om jag ska jämföra den med något så tänker jag på boken och filmen Call me by your name, som jag också tyckte mycket om. Jag hoppas att Swimming in the dark kommer att bli både filmatiserad och översatt till svenska, så att så många som möjligt kan ta del av den här historien. 

Fler tips

 1. Vem dödade min far

  Tips Av: Louis, Édouard Tipsat av: Anna Sahlén

  En anklagelseskrift där författaren Édouard Louis skriver om sin far som ett offer för destruktiva strukturer.

 2. Wayward son

  Tips Av: Rowell, Rainbow Tipsat av: Tove Liliequist

  Simon Snow har redan räddat världen. Nu måste han bara tänka ut vad han ska göra med resten av sitt liv. Och hur han ska kunna behålla sin pojkvän Baz.

 3. Dagar utan slut

  Tips Av: Barry, Sebastian Tipsat av: Magnus Kronlund

  Dagar utan slut av Sebastian Barry är en normbrytande kärleksfull och poetisk westernskildring som har allt. Stämningsfulla landskap, dramatik, brutalt ohyggligt våld, action, vänskap och kärlek.

 4. Regnbågsbibliotekets HBTQ+ -tips

  Artikel Skrivet av: Tove Liliequist

  Här hittar du lästips för alla åldrar från Regnbågsbiblioteket. Se också bibliotekens arrangemang under Umeå Pride 2023.