Sweetbitter

Sweetbitter av Stephanie Danler är en coming-of-age story och en hyllning till New York. Den handlar om hur det kan vara som ung vuxen att försöka hitta sig själv när en inte vet vad en vill i livet men har andra människor runt omkring som gärna berättar för dig hur de tycker att du ska vara.

Av: Danler, Stephanie
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2016
Låna

22-åriga Tess kommer ensam till New York City på jakt på efter ett nytt liv. Hon vill återuppfinna sig själv och lämna sin ensamma uppväxt bakom sig. När hon får jobb på en av stadens bästa restauranger kastar hon sig huvudstupa in i arbetet och relationerna med kollegorna. Vi får följa Tess i ett år och det blir ett år fyllt med alkohol, droger, kärlek, mat och smakupplevelser.

Ärligt och rappt

Tess har det inte lätt som nykomling. Jag tror att hon blir kallad "New Girl" oftare än sitt faktiska namn, och hon får vänja sig vid att bli utskälld och bränd. Dock är det med en imponerande beslutsamhet hon samlar ihop sig själv efter flertalet missöden och hon inser att hon kanske har hittat sin plats i världen ändå.

Sweetbitter har blivit hyllad för att skildra restaurangbranschen på ett ärligt och verklighetstroget sätt, och trots att mina erfarenheter i denna bransch går att räkna på en hand tycker jag att det känns trovärdigt.

Storyn är dramatisk, med rapp dialog och flera karaktärer som jag gärna läser om men som jag kanske inte skulle vilja ha som kollegor i verkligheten. Som läsare engagerar jag mig i Tess och blir därför ofta frustrerad över hennes val men följer mer än gärna med in bakom kulisserna.

Tv-serie

Får du inte nog av Sweetbitter så finns den som tv-serie på C-more.

Fler tips

 1. En fransk curry

  Av: Morais, Richard C Tipsat av: Malin Felth Paré

  En indisk familj hamnar på den franska landsbygden och startar en restaurang, granne med en gourmetkrog.

 2. Minnen av framtiden

  Av: Hustvedt, Siri Tipsat av: Anna Sahlén

  Dikt och verklighet flyter ihop i berättelsen om en författare som möter staden New York, precis som Siri Hustvedt själv en gång gjorde.

 3. City on fire

  Av: Hallberg, Garth Risk Tipsat av: Anna Sahlén

  Omfattande och detaljerad roman om relationer där staden New York spelar en av huvudrollerna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Veronika Hägglund den 18 juni 2020