Svartjobbsfabriken

När journalisten Johan Fyrk började granska ett byggföretag hittade han en labyrint skapad för myndigheter att gå vilse i.

Det pågår en förslumning av många arbetar yrken. Lönerna stagnerar, avtal försämras, och arbetsmiljöregler åsidosätts. Samtidigt som stora bolagen dominerar byggbranschen finns en enorm undervegetation av underleverantörer som hyr in arbetskraft och pressar priserna.

En vilseledande härva

Journalisten Johan Fyrk på tidningen Byggnadsarbetaren upptäckte många konstigheter som berörde ett särskilt byggnadsföretag. Han började samla fakta och upptäckte ett nätverk av företaget, adresser och ansvariga personer som verkade i olika sammanhang. Det var mycket svårt att få överblick. Han tvingas konstatera att nätverket "är specialkonstruerat för att försvåra myndigheternas kontroller."

Det är så Svartjobbsfabriken jobbar, konstaterar Johan Fyrk. I korta kapitel får vi träffa skuld-målvakter, ljusskygga verkställande direktörer, kriminella, mutade småchefer, utbytta utbildade arbetare och utnyttjade arbetskraftsinvandrare. Svartjobbarnas själva saknar oftast rättigheter och luras ofta på lön, tvingas bo dyrt och trångt, och jobba hårt under lång tid.

Omöjligt att hitta en lösning?

Det finns mycket som upprör i Johan Fyrks bok. Några få fuskare och kriminella blir rika. Många arbetare luras och sliter ut sig. Staten får inte in skattepengar att anväda inom välfärden. Skötsamma företag kan inte konkurrera och slås ut. Inte heller finns det några politiker av de som Johan Fyrk har pratat med, från både höger och vänster, som ser något enkelt sätt att avskaffa svartjobbsfabriken.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Nilsson den 4 oktober 2021