Svart kvinna

En antologi vars många vittnesmål visar på en uttalad rasism i dagens Sverige.

Fanna Ndow Norrby startade kontot @svartkvinna där hon delade med sig av sina möten med rasism och bjöd in andra att återge sina erfarenheter. I boken Svart kvinna presenteras ett urval av dessa inlägg. Tillsammans med nyskrivna, längre texter visar de på rasismen som riktar sig mot svarta människor i Sverige idag.

Häpnadsväckande kränkningar

Boken visar tydligt att vi lever i ett rasistiskt samhälle. Den uttalade rasismen är utbredd och jag tycker att det är skrämmande att det finns dem som väljer att kränka sina medmänniskor på så uppenbara och grova sätt.

Att det ofta är barn som utsätts, även av auktoritära och förmodat upplysta personer såsom lärare, gör mig upprörd och arg. Om inte alla som utsätts för detta lider av WPFS är det en gåta. White people fatigue syndrome "definieras som den utmattning som uppstår av att leva som svart medveten antirasist i ett vitt samhälle där vithetsnorm råder."

Upplysande läsning

Svart kvinna handlar framför allt om hur svarta kvinnor kränks i vardagliga sammanhang, hur deras hudfärg kommenteras, liknas vid olika livsmedel, hur det förutsätts saker om egenskaper och förmågor eller brist på dem. De kortfattade vittnesmålen skapar tillsammans en bild av ett förkastligt beteende hos enskilda individer men också problemen i samhället i stort.

De längre texterna är välskrivna och kommenterar på ett upplysande sätt den strukturella rasismen i Sverige och världen. En nyttig bok att läsa.

Män förklarar saker för mig

Av: Solnit, Rebecca Tipsat av: Anna Sahlén

När Rebecca Solnit på en fest träffar en man som berättar för henne om den bok hon själv skrivit kan hon efteråt inte annat än att skratta åt det hela.