Svart gryning

Olivia Rönning flyr till Skåne och hamnar hos polisen i Höganäs. Tom Stilton hittar information om ett gammalt ouppklarat fall.

Det här är tredje boken om Olivia Rönning och Tom Stilton. Olivia flyr till Skåne och hamnar hos polisen i Höganäs. Arbetsplatsen är präglat av en grabbig stil med mycket rasistiska och sexistiska skämt som Olivia inte tål, så hon blir ofta osams med kollegorna.

Historisk koppling

När den 3-åriga Emilia och 7-åriga Aram hittas mördade med bara en veckas mellanrum ställs saker och ting på sin spets. Misstankarna faller på rasistiska rörelser i Skåne, eftersom föräldrarna har fått sådana hot. Det blir Olivias vän och mentor Mette Olsäter från Rikskrim som leder utredningen av de båda morden tillsammans med bland andra Olivia.

Tom Stilton däremot får tag i en massa urklipp om ett gammalt ouppklarat mord som han aldrig kunnat släppa. Han kan inte förstå varför han blev utmanövrerad och fråntagen utredningen. Snart visar det sig ha samband med Olivias och Mettes rasistmord.

Det här är mer än en spännande och bra deckare. Den är intressant utifrån den ökade rasismen och främlingsfientligheten som jag tycker mig uppleva i dagens samhälle och hur det helt plötsligt blivit okej att prata om "vi" och "dem". Den är otäck, ruggig och mycket, mycket spännande.

 

Springfloden

Av: Börjlind, Cilla Tipsat av: Helen Forsberg

1987 blir en gravid kvinna nedgrävd på en strand på Nordkoster och snart börjar vattnet strömma in. 23 år senare plockar polishögskolestudenten Olivia upp sin pappas gamla fall på nytt.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 16 september 2015