Svaren på de stora frågorna

Även de stora frågorna får sina svar på biblioteket. Här hittar du tips på läsning om universum, strängteori, livets och Homo sapiens ursprung.

Bild på stjärnor i Vintergatan
Foto: Tjefferson/Bigstock
Under den mörka årstiden kan det säkert hända att du vid något tillfälle tittar upp mot himlen och förundras över alla gnistrande stjärnor du ser. Ibland kan utsikten till och med leda till tankar av filosofisk karaktär.

Kanske börjar du fundera över universums oändlighet. Eller ändlighet. Om det finns något bakom universum. Eller om det finns flera universum, vad består de i så fall av? Du kan förirra dig in i ett oändligt antal frågor och hamnar kanske till slut i funderingar som: vem är jag? var kommer jag ifrån? Då är det skönt att det finns böcker som kan hjälpa en att reda ut virrvarret av frågor och funderingar.

Rivstart ut i det okända

För att få en överblick kan du börja med en rivstart ut i det okända med boken Universum i din hand av Christophe Galfard. Här blir du transporterad genom vårt solsystem, genom Vintergatan, genom tiden, genom atomen i hisnande fart.

Utan vare sig diagram eller ekvationer förklarar Christophe Galfard humoristiskt allt från den minsta partikeln till de största kända fenomenen i universum. Christophe Galfard har disputerat i teoretisk fysik vid universitetet i Cambridge, där han studerade svarta hål och universums uppkomst under den mest framstående forskaren inom relativitetsteori och kosmologi, Stephen Hawking.

Strängteori

Bild på bokomslaget till Universum i din hand

Nu är du säkert redo för en rejäl utmaning. Kanske har du hört talas om att det skulle finnas parallella världar. Strängteori, som för övrigt också tas upp i Universum i din hand, påvisar ett oändligt antal världar som bubblar omkring varandra.

Modellen beskriver de allra minsta partiklarna, elementarpartiklarna, som små endimensionella strängar istället för punkter. Strängarna vibrerar med olika hastighet för att bilda olika partiklar. När det har gjorts beräkningar på strängmodellerna, har parallellvärldarna blivit en del av resultatet.

Parallella världar

Redan renässansfilosofen Giordano Bruno hade räknat ut att det fanns mångfaldiga världar i ett oändligt universum, men på 1600-talet ledde sådana påståenden till att du riskerade att bli bränd på bål. 

Med 100 procents sannolikhet finns allt i flera upplagor i parallella världar, säger Max Tegmark, som är professor i fysik vid Massachusetts institute of technology, USA. Allt kan beskrivas med matematik.

I sin bok Vårt matematiska universum beskriver han världen genom fysikens, astronomins och matematikens ögon. Trots innehållet är det här en hisnande, rolig och lättförståelig bok för alla som vill utmana sin verklighetsuppfattning.

Vårt klot

Bild på Jorden. Bild: Bigstock
Bild: Foreplayday/Bigstock

Efter att ha tagit del av dessa närmast ofattliga rön kan det vara skönt att åter rikta blicken mot vår egen planet. I boken Vårt klot så ömkligt litet beskriver Ulf Danielsson, professor i fysik i Uppsala och medlem i Kungliga vetenskapsakademien, jorden från ett kosmiskt perspektiv. Jorden visar sig då vara en mycket liten och sårbar planet som varit med om en hel del och haft tur många gånger.

Allt handlar om tillfälligheter. Liv har utvecklats trots att extrem hetta och isande kyla har avlöst varandra under de 4,6 miljarder år som jorden har funnits. Solens styrka har skiftat, jorden har kretsat olika långt från solen, jordaxeln har lutat olika mycket.

Livet på jorden har också påverkat planeten, men aldrig i den grad som det gör idag. Klimatforskningen har resulterat i häpnadsväckande fakta om jordens tillstånd. Skrämmande läsning för den som törs.

Livets uppkomst

Nu är det dags att ta ett mer ordentligt grepp om det här med livets uppkomst. I boken Ursprung berättar Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet, hur livet har uppstått på jorden med hjälp av de allra senaste forskningsrönen.

Vad består liv av och varför består det av de ämnen och sammansättningar det gör? I högt tempo sätter jakten på urspunget igång på meteoriter, djuphavsbottnar, inuti molekyler och i celler. Nya och spännande insikter utlovas.

Vårt eget ursprung

Bild på grottmålning
Foto: rdonar/Bigstock

"Var kommer jag ifrån?" kanske du nu undrar efter att ha fått alla dessa kunskaper och insikter om universum, jorden och livets uppkomst. Som tur är har Karin Bojs skrivit den Augustprisade boken Min europeiska familj. Där presenteras en förunderlig resa genom människans historia.

Med hjälp av den senaste DNA-tekniken går det nu att med exakthet spåra våra förfäders framfart tusentals år tillbaka. De första människorna, som var helt lika dagens människor, utvandrade från Afrika för 54 000 år sedan och fortsatte att vandra från mellanöstern till Europa och Amerika.

Undran och förundran

Till Sverige kom de första människorna efter den senaste istiden. Det var jägare som vandrat upp från Sydeuropa. Sedan kom människor från Mellanöstern och förde med sig kunskapen om jordbruket och efter det kom människor från öst, som hade med sig hästar och ursprunget till det språk vi talar idag och så fortsätter det.

Här får vi också svar på hur hunden och hästen blev så nära sammankopplade med människan. Varför det byggdes enorma stenmonument ungefär samtidigt på flera platser i världen. Varför konsten och musiken hade en sådan betydelse för människans överlevnad. Och varför neanderthalarna dog ut, trots att vi alla har ungefär två procent neanderthalare i oss. Min europeiska familj ger en läsupplevelse som stannar kvar som en undran och förundran över mänskligheten.



Låna böckerna

  1. Universum i din hand

    Undertitel: en resa genom rymden, tiden och oändligheten
    Av: Galfard, Christophe
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Universum
    Finns som: Bok
  2. Vårt matematiska universum

    Undertitel: mitt sökande efter den yttersta verkligheten
    Av: Tegmark, Max
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Universum
    Finns som: Bok
  3. Ursprung

    Undertitel: berättelser om livets början, och dess framtid
    Av: Ellervik, Ulf
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Utvecklingslära och genetik
    Finns som: Bok
  4. Min europeiska familj

    Undertitel: de senaste 54 000 åren
    Av: Bojs, Karin
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Utvecklingslära och genetik
    Finns som: Bok

Tema fysik

  1. Den allmänna relativitetsteorin fyller 100 år

    Artikel Skrivet av: Anonym

    Albert Einstein har blivit en symbol för det rena intellektet och de flesta av oss känner igen porträtten av honom. I december 1915 publicerades hans allmänna relativitetsteori, som förändrade hur vi ser på världen.

  2. Grundämnen

    Tips Av: Gray, Theodore W Tipsat av: Birgitta Lind

    Färgsprakande bilder, informativ, enkel och många gånger humoristisk text om alla våra grundämnen i det periodiska systemet.

  3. Flugan i katedralen

    Tips Av: Cathcart, Brian Tipsat av: Mats Enarsson

    En grupp engelska vetenskapsmän kämpar för att bli först med att klyva atomen.

  4. Vill få bort tråkighetsstämpeln

    Artikel Skrivet av: Jenny Eklund

    Hur uppstår ett norrsken? Flyger den som blir skjuten verkligen bakåt? Och visste du att Einsteins teorier banade väg för GPS:en? Patrik Norqvist älskar att förklara vardagens fysik på ett lättbegripligt sätt.

  5. Experiment för hemmet

    Artikel Skrivet av: Anna Östman

    Vi har gjort en lista med instruktionsvideor om olika spännande kemi- och fysikexperiment du kan göra hemma. De passar både vuxna och barn.

  6. Först blir det alldeles vitt

    Tips Av: Glas, Peter Tipsat av: Mats Enarsson

    Historien om atombomben, terrorbalansen och hur jordens undergång bara blev en knapptryckning bort.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Isberg den 16 mars 2017