Mina ansvarsområden är i huvudsak avdelningarna Biografier, Litteraturvetenskap, Mat och trädgård samt Gör-det-själv. I informationsdiskarna arbetar jag främst på Fakta plan 3 samt på plan 2 där jag även ordnar stickcafé, handarbetsworkshops och annat trevligt.

Här är några tips och artiklar som jag har skrivit:

Artiklar

 1. Ett år utan shopping

  Skrivet av: Maud Sandström

  Maud Sandström inspirerades av författaren Gunilla Brodrej och köpte under ett helt år inget annat än förbrukningsvaror till sig själv och presenter till andra. I sin krönika berättar hon om året och hur det har påverkat henne.

 2. Rätt ska vara rät – eller tvärtom

  Skrivet av: Maud Sandström

  Maud Sandström, bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek, delar med sig av räta och aviga stickbekännelser från förr till idag.

 3. Böcker till utställningen "Kända kvinnor"

  Skrivet av: Maud Sandström

  Utställningen "Kända kvinnor" är ett samarbete mellan elever från Midgårdsskolan och Kvinnohistoriskt museum. Umeå stadsbibliotek har samlat ihop böcker som finns att låna i anslutning till utställningen.

 4. Allt har sin historia

  Skrivet av: Maud Sandström

  Maud Sandström lyfter fram en del av historien som varken handlar om kungar, krig eller fältslag.

 5. Med 1950-talet som följeslagare

  Skrivet av: Maud Sandström

  När Ellinor Näsholm kör sin Buick väcker hon alltid lite extra uppmärksamhet. Hennes intresse för 1950-talet började med bilar och sedan kom kläderna, håret, möblerna och köksinredningen.

 6. Klassiker: Madame Bovary

  Skrivet av: Maud Sandström

  Den omoraliska romanen om madame Bovary fick Gustave Flaubert åtalad. Den blev också hans mästerverk och brukar sägas vara den första naturalistiska romanen i Europa.

 7. Valfrihetens lov

  Skrivet av: Maud Sandström

  Sällan har vår handlingsfrihet varit större. Vi kan välja elleverantör, husläkare, pensionsfonder och pastasorter i all oändlighet. På ont när det blir fel – men för det mesta på gott givetvis. På biblioteket ställs man också inför oändligt många val, vad ska man välja för läsning härnäst?

 8. Midsommar – en nygammal tradition

  Skrivet av: Maud Sandström

  Växter med stark läkekraft, majstång, sill och jordgubbar. Midsommar är en av de mest traditionsrika högtiderna vi firar.

 9. Underbart är kort

  Skrivet av: Maud Sandström

  Jag såg honom redan första dagen av min vintersemester på Gran Canaria. Våra blickar möttes hastigt när jag klev ur hissen. I samma ögonblick förstod jag att detta skulle bli en fantastisk vecka.

 10. Kul(t)bilar - ett säkert vårtecken

  Skrivet av: Maud Sandström

  Ljudmässigt är väl V8-muller ett lika säkert vårtecken som fågelsång? Hos mig framkallar de dessutom starka minnen från min ungdom då ett ord som klimatsmart inte var uppfunnet.

Tips

 1. Stoppa

  Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

  Den här boken handlar inte om att stoppa strumpor på ett osynligt sätt. Här blir stoppandet dekor och kan lyfta tråkgrå trikå till nya höjder.

 2. Lappa

  Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

  Fokus i den här boken ligger på tygbitar som lagningsmaterial. Du får också lära dig vilka sömmar som passar till vilken sorts lagning och hur två gamla favoritplagg kan bli till ett nytt plagg.

 3. Slöjda med skräp

  Av: Skote, Malena Tipsat av: Maud Sandström

  Låna, läs och begrunda. Denna bok får dig förhoppningsvis att se på skräp med nya ögon.

 4. Trädgårdens glasade rum

  Av: Englander, Peter Tipsat av: Maud Sandström

  Glasade rum förlänger växtsäsongen. Peter Englander har skrivit en bok att bli glad och inspirerad av.

 5. Fizz boom bath

  Av: Bercaw, Isabel Tipsat av: Maud Sandström

  Tillhör du dem som gärna vill veta vad du smetar in dig i, kombinerat med ett visst mått av pysselsug? Då är det här boken för dig.

 6. Måla mandalastenar

  Av: Alexander, Natasha Tipsat av: Maud Sandström

  Kreativ tid och total avslappning. Låt dig inspireras till att måla mönster på stenar.

 7. Fil de fer Luffarslöjd

  Av: Lefvert, Anna Tipsat av: Maud Sandström

  Historik och kuriosa kring luffarslöjd men också en handbok som går igenom tekniker, material och verktyg och är fylld med inspirerande mönster.

 8. Jul med glitter, godis och grönt

  Av: Wendt, Caroline Tipsat av: Maud Sandström

  Gillar du att skapa ditt eget julpynt istället för att köpa färdigt? Göra nytt av gammalt? Då delar du ett intresse med journalisten Caroline Wendt och fotografen Pernilla Wästberg.

 9. Ringar

  Av: Ribbing, Magdalena Tipsat av: Maud Sandström

  Ringen är en symbol för det ändlösa, det eviga, för det som inte har något slut.

 10. Där stridens sår läkas

  Av: Nyström ,Gunnar Tipsat av: Maud Sandström

  "Vad sorts sjukvård fanns under första världskriget?" Den frågan ställde Leo Hassler, en privatpraktiserande läkare i Luleå på biblioteket. Bibliotekarien hämtade då denna bok i originalutgåva från 1915.

Visa fler