Jag ansvarar för inköp av övrigt biblioteksmaterial till Stadsbiblioteket och Umeåregionen. Jag arbetar även som nämndssekreterare för Kulturförvaltningen.


 1. Ost till alla möss

  Av: Nilsson, Ulf Tipsat av: Maria Nordenback

  Höstkyla och mörker bjuder på många tillfällen att låta barnen krypa upp i knäet för en stunds mysig samvaro över en bok.

 2. Superstark

  Av: Höjer, Dan Tipsat av: Maria Nordenback

  Du kan vara stark, fast på olika sätt. I den här lättlästa faktaboken kan du läsa om extra starka personer och djur, som slagit rekord i styrka.

 3. Babysimboken

  Av: Rosengren, Ludmilla Tipsat av: Maria Nordenback

  Vill du läsa den kompletta handboken i babysim och har du dessutom medicinska frågor du funderar över är detta din bok. Författaren är läkare och grundare av Svenska Babysimförbundet.

 4. En elefant på huvudet och andra kluriga gåtor

  Av: Gissy, Peter Tipsat av: Maria Nordenback

  Gillar du att ställa gåtor till dina kompisar eller din familj? I den här boken finns 210 gåtor. De är olika svåra att lösa och så pass korta att de går att lära sig utantill.

 5. Gudar och badkar

  Av: Rundgren, Helen Tipsat av: Maria Nordenback

  Visste du att du varje dag pratar om gamla gudar och planeter?

 6. Fasliga fakta om rysliga varelser

  Av: Hansson, Anna Tipsat av: Maria Nordenback

  Tror du att det finns spöken, monster och drakar? I så fall är det här en bok för dig. Med lagom mycket text och färgglada bilder får du fakta om nio olika övernaturliga varelser.

 7. Katt kan i parken

  Av: Töringe, Sanna Tipsat av: Maria Nordenback

  En tvååring som "kan själv" och som pratar med 2-och 3-ordsmeningar. Här finns hög igenkänningsfaktor för såväl den högläsande vuxne, som det lyssnande och tittande barnet.

 8. Jordens försvunna skatter

  Av: Hansegård, Jens Tipsat av: Maria Nordenback

  Gillar du skattkartor och gömda hemligheter? Då är det här en bok för dig. En spännande faktabok som är lätt att läsa.

 9. Spökpappan i simskolan

  Av: Sandberg, Inger Tipsat av: Maria Nordenback

  Visste du att spöket Labans pappa inte kan simma? Det visar sig när pappa Spöke delar ut sim-märken på lillprins Bus simskoleavslutning.

 10. Supersmart

  Av: Höjer, Dan Tipsat av: Maria Nordenback

  Vad menar vi när vi säger att någon är smart? I den här lättlästa faktaboken kan du läsa om smarta människor, djur och uppfinningar.

 11. Sant eller falskt

  Av: Palmaer, Andreas Tipsat av: Maria Nordenback

  Genom att luras kan du lära dig mycket. Boken innehåller 19 sant-eller falskt-historier, där du kan testa vad du faktiskt vet eller bedöma om något är rimligt eller inte.

 12. Eleanor & Park

  Av: Rowell, Rainbow Tipsat av: Maria Nordenback

  Hat vid första ögonkastet. Eleanor är nyinflyttad och det är terminsstart. Den enda plats som verkar ledig i skolbussen är bredvid Park. Så börjar deras vänskap, som sakta men säkert växer till kärlek.

 13. Hallå hallå!

  Av: Demervall, Per Tipsat av: Maria Nordenback

  En lättläst faktabok om hur vi människor skickat meddelanden till varandra med hjälp av olika tekniska lösningar. Det började för länge sedan med indianernas röksignaler och slutar med dagens mobilsamtal.

 14. Supersnabb

  Av: Höjer, Dan Tipsat av: Maria Nordenback

  Allt vara snabb är bra, men inte alltid bäst. I den här lättlästa faktaboken kan du läsa om olika rekord som människor, djur och fordon gjort, när det gäller att vara snabbast.

 15. Sagan om den nyfikna abborren

  Av: Beskow, Elsa Tipsat av: Maria Nordenback

  ”…stackars alla människogrodor som måste gå omkring på två ben på det torra, i stället för att glida fram som vi genom det härligt friska, klara vattnet!” Så slutar Elsa Beskows saga om den lilla abborren som är så nyfiken att han till slut fastnar på en metkrok och dras upp ur sjön och hamnar på det torra.

 16. Lilla sim-skolan

  Av: Hjort, Sofi Tipsat av: Maria Nordenback

  Hur går det till på simskolan? Vad lär man sig egentligen där? Vilka sim-märken finns det? Alla dessa frågor och fler får svar i denna faktabok för barn om simskolan.

 17. När jag reste till jordens medelpunkt

  Av: Palmaer, Andreas Tipsat av: Maria Nordenback

  En faktabok om tolv personer, som alla har varit med om något märkligt. Är berättelserna sanna eller inte? Har de här människorna verkligen funnits och är det möjligt att vara med om det som de berättar om? Ja, läs boken får du se.

 18. Blött, sött och salt

  Av: Dahl, Kristin Tipsat av: Maria Nordenback

  Det du och jag är mest beroende av för att leva är vatten. Visste du att 75% av jordens yta är täckt av vatten?

 19. Holgers honung och andra bi-saker

  Av: Werner, Boel Tipsat av: Maria Nordenback

  Ett litet djur som irriterar oss mycket på sommaren, men som gör stor nytta och mycket gott är biet.

 20. Jo Salmson berättar om rymden

  Av: Salmson, Jo Tipsat av: Maria Nordenback

  Är du liksom jag fascinerad av den oändliga rymden som aldrig tar slut?

 21. Jonne kan inte simma

  Av: Ryberg, Ulf Tipsat av: Maria Nordenback

  Jonne vill inte erkänna att han inte kan simma. Men att ljuga krånglar bara till det för honom. Hur ska det gå i simhallen?

 22. Emilia i simhallen

  Av: Dunér, Anna Tipsat av: Maria Nordenback

  Det här är en bilderbok att känna igen sig i för alla små barn som någon gång varit i simhallen.

 23. Jordens rekordbok

  Av: Hansegård, Jens Tipsat av: Maria Nordenback

  Var ligger högsta och lägsta punkten på jorden? Vilket djur är farligast och snabbast? Här kan du läsa om flera olika rekord i naturen och bland jordens djur.

 24. Spöken och spioner

  Av: Mazetti, Katarina Tipsat av: Maria Nordenback

  Följ med kusinerna Karlsson i jakten på spöken, tjuvar och förfalskare. På Doppingön, där barnen tillbringar sitt sommarlov, händer många oväntade saker.

 25. Tidstvillingarna

  Av: Norlin, Arne Tipsat av: Maria Nordenback

  Tänk om det finns någon mer som du, som är född samma år, samma dag och samma klockslag, fast på en helt annan plats. Hur skulle du kunna få reda på att den andra existerar? Skulle du inte vilja lära känna den personen?

 1. Sagofester med Vita streck och Öjvind

  Skrivet av: Maria Nordenback

  Förskolebarnen i Hörnefors, Umeå och Sävar avslutade sitt arbete kring bilderboken Vita streck och Öjvind med sagofester på Gammlia i Umeå och Bråvallahallen i Hörnefors.

 2. Kom i form med pilates

  Skrivet av: Maria Nordenback

  Med träningsmetoden pilates, en blandning av yoga, stretch och styrketräning, tränar du upp de stora muskelgrupperna i bålen och får bättre kroppskännedom och balans.

 3. Berättelser från Sydafrika

  Skrivet av: Maria Nordenback

  Ålidhemsbiblioteket har haft besök av två sydafrikanska berättare. Lesley Beake och Sindiwe Magona trollband sin publik med berättelser som bjöd på igenkänning och starka känslor.

 4. Smyckespyssel på Ålidhem

  Skrivet av: Maria Nordenback

  Vad ska man hitta på när vädret är trist? På Ålidhemsbiblioteket passade sportlovslediga barn på att göra smycken av pärlor och snäckor.

 5. Sagofest med Hugo i Umeå 2015

  Skrivet av: Maria Nordenback

  Årets sagofest på Västerbottens museum blev en succé, trots regn och kyla. Hundratals barn kom och träffade Hugo, krokodilen som 5-åringarna läst om på sina förskolor under våren.

 6. Pedagogiska boklådor för förskolan

  Skrivet av: Maria Nordenback

  På Ålidhemsbiblioteket finns boklådor med pedagogiskt innehåll som förskolor kan låna. Lådorna har olika teman som utgår från de arbetsområden som förekommer inom förskolan.