Artiklar

 1. Ta en körlektion i IT-kunskap

  Skrivet av: Annika Eriksson

  För att våga börja använda myndigheters och bankers digitala tjänster så kan vi först behöva ha lite kul i praktiken. På biblioteket kan du övningsköra.

 2. Fem viktiga områden för dig som vill bli mer digital

  Skrivet av: Annika Eriksson

  Här får du också tips på läsning om allt från hur säkerhet fungerar på internet, till hur vi bör bete oss i sociala medier. Vi berättar om de kompetenser som EU presenterar i ramverket Digcomp 2.0.

 3. Hitta rätt och riktig fakta i databaser

  Skrivet av: Annika Eriksson

  De är lite olika i ämne och design, men alla databaser har en helt vanlig sökruta. Där kan du enkelt hitta relevant, aktuell och faktagranskad information istället för att försöka hitta rätt och riktig fakta bland sökmotorernas enorma träfflistor.

 4. Från bokstäver till siffror

  Skrivet av: Annika Eriksson

  Efter ett sekel då böckerna sorterats efter bokstäver på svenska bibliotek kommer de istället att delas in efter siffror. Umeåregionens bibliotek har börjat byta klassifikationssystem från SAB till DDK.

 5. Med talang för boktipsande

  Skrivet av: Annika Eriksson

  Hon är utbildad bibliotekarie, en trogen låntagare och en av våra flitigaste boktipsare. Vi kunde inte låta bli att be Andrea Ejelöv, en Nordmalingsbo med livslångt bokintresse, om en intervju.

 6. Sanningen bakom ordspråken

  Skrivet av: Annika Eriksson

  Vår skribent blev med katt av en händelse, efter att ha trott att hon var en hundmänniska. En krönika om att vara personal i sitt eget hem, men med en varelse som hon absolut inte vill leva utan.

 7. Solveig Olsson-Hultgrens 1900-talskvinnor

  Skrivet av: Annika Eriksson

  Författaren Solveig Olsson-Hultgren har beskrivit svensk kvinnohistoria under 1900-talet. Första boken börjar 1899 och när sista boken slutar har vi hunnit fram till 1990-talet. Vi har tittat närmare på hennes hyllning till kvinnor som vågar förändra sina egna liv och samhället.

Visa fler

Tips

 1. Blybröllop

  Av: Paborn, Sara Tipsat av: Annika Eriksson

  Underfundig berättelse om en kvinna som tar kontroll över sitt liv efter att i ett halvt liv ha fogat sig efter sin man.

 2. Vardagar

  Av: Lundell, Ulf Tipsat av: Annika Eriksson

  Ulf Lundell berättar om sin tillvaro, som är både alldaglig och full av allvar. Han har ett driv i texten och det finns risk för saknad när sista sidan är läst.

 3. Allt jag fått lära mig

  Av: Westover, Tara Tipsat av: Annika Eriksson

  Tara Westover skriver en stark självbiografi om att bryta sig ur en annorlunda uppväxtmiljö för att nå kunskap och få möjlighet leva ett självständigt liv.

 4. Lisa och Lilly

  Av: Lodalen, Mian Tipsat av: Annika Eriksson

  Gripande verklighetsbaserad skildring av två människoöden i 1910-talets Sverige.