Jag är redaktör och bildansvarig här på Minabibliotek. Jag brukar även jobba i disken på Umeå stadsbibliotek. Tre saker som jag gillar är fåglar, tv-spel och Terry Pratchett.

Artiklar

 1. All möjlig kärlek

  Skrivet av: Anna Östman

  Till alla hjärtans dag vill vi tipsa er både om vår egen läsning i artikelform och om böcker.

 2. Sch! #5 Om ljudböcker på engelska

  Skrivet av: Anna Östman

  Anna Sahlén och Anna Östman samtalar om skillnaderna mellan att läsa med öronen och ögonen. Du får flera tips på böcker och på olika sätt att lyssna med hjälp av våra tjänster.

 3. Tinande permafrost och Arktis framtid

  Skrivet av: Anna Östman

  Vi har pratat med forskaren Margareta Johansson om hennes passion för Arktis och om vår tinande permafrost. Vi passade också på att diskutera mammutar i Sibirien och hur ett långsiktigt miljötänk skulle kunna rädda jorden.

 4. Ta inte demokratin för given

  Skrivet av: Anna Östman

  Vi har samlat boktips och artiklar som berättar om hur vi kan gå tillväga för att skydda den. Några handlar också om vad som händer när demokratin urholkas eller försvinner.

 5. Falska nyheter, propaganda och desinformation

  Skrivet av: Anna Östman

  Det är skillnad på vardagslögner och att skapa och sprida falsk information på internet. Det senare kan i värsta fall vara ett hot mot folkhälsa och demokrati. Men flera medieaktörer har tagit initiativ för att stävja problemet med falska nyheter och desinformation.

 6. Melankolisk rock och Sagofest-låtar

  Skrivet av: Anna Östman

  Den kreativitet som han inte använder till böcker och annat, får han utlopp för i musiken. Jesper Salander är en av dem som skriver låtar till Sagofesten, men det finns också annan musik i hans liv.

 7. Överlevnad och självförsörjning

  Skrivet av: Anna Östman

  Låt oss hoppas på det bästa, men du som vill kan förbereda dig på det värsta. Vi tipsar om böcker med kunskap som kan hjälpa dig vid en katastrof eller annan kris.

Visa fler

Tips

 1. American hustle

  Tipsat av: Anna Östman

  Två småskojare tvingas hjälpa FBI att sätta dit högt uppsatta medborgare. En spännande och välgjord film, som är lite mer av ett relationsdrama än actionfylld heist-film.

 2. A gap in nature

  Av: Flannery, Tim Tipsat av: Anna Östman

  En både sorglig och intresseväckande bok om de djurarter som vi har förlorat under de senaste 500 åren.

 3. Blattejävlar!

  Av: Vojnović, Goran Tipsat av: Anna Östman

  I en förort till Ljubljana bor "blatten" Marko. Han är tonåring, går i skolan och spelar basket på fritiden. Allt känns dock inte helt bra i Markos liv och han hamnar i den ena frustrerande situationen efter den andra.

 4. Ender's Game

  Av: Card, Orson Scott Tipsat av: Anna Östman

  Ender Wiggin rekryteras till en krigsskola och lämnar sin familj vid sex års ålder. Kanske är han den som kan rädda mänskligheten från att utplånas.

 5. In a world...

  Tipsat av: Anna Östman

  När Carol får chansen att göra sitt drömjobb och spela in berättarröster i Hollywood, råkar hon i konkurrens med berättarröst-eliten och därmed sin egen pappa.

 6. Mannen på myren

  Av: Salomonsson, Anita Tipsat av: Anna Östman

  En rofyllt intensiv berättelse om förväntningar som växer sig stora, trots envisa försök att hålla dem i schack och om vikten av att alltid ha bullar i frysen.

 7. Science in context

  Tipsat av: Anna Östman

  Har Mars förutsättningar för liv, vem uppfann egentligen polio-vaccinet och vad är skillnaden mellan honor och hanar bland näbbdjuren? Svaren finns i databasen Science in context.

Visa fler