Jag är redaktör och bildansvarig här på Minabibliotek. Jag brukar även jobba i disken på Umeå stadsbibliotek. Tre saker som jag gillar är fåglar, tv-spel och Terry Pratchett.

Artiklar

 1. Sch! #5 Om ljudböcker på engelska

  Skrivet av: Anna Östman

  Anna Sahlén och Anna Östman samtalar om skillnaderna mellan att läsa med öronen och ögonen. Du får flera tips på böcker och på olika sätt att lyssna med hjälp av våra tjänster.

 2. Tinande permafrost och Arktis framtid

  Skrivet av: Anna Östman

  Vi har pratat med forskaren Margareta Johansson om hennes passion för Arktis och om vår tinande permafrost. Vi passade också på att diskutera mammutar i Sibirien och hur ett långsiktigt miljötänk skulle kunna rädda jorden.

 3. Ta inte demokratin för given

  Skrivet av: Anna Östman

  Vi har samlat boktips och artiklar som berättar om hur vi kan gå tillväga för att skydda den. Några handlar också om vad som händer när demokratin urholkas eller försvinner.

 4. Falska nyheter, propaganda och desinformation

  Skrivet av: Anna Östman

  Det är skillnad på vardagslögner och att skapa och sprida falsk information på internet. Det senare kan i värsta fall vara ett hot mot folkhälsa och demokrati. Men flera medieaktörer har tagit initiativ för att stävja problemet med falska nyheter och desinformation.

 5. Melankolisk rock och Sagofest-låtar

  Skrivet av: Anna Östman

  Den kreativitet som han inte använder till böcker och annat, får han utlopp för i musiken. Jesper Salander är en av dem som skriver låtar till Sagofesten, men det finns också annan musik i hans liv.

 6. Överlevnad och självförsörjning

  Skrivet av: Anna Östman

  Låt oss hoppas på det bästa, men du som vill kan förbereda dig på det värsta. Vi tipsar om böcker med kunskap som kan hjälpa dig vid en katastrof eller annan kris.

 7. Låtarna som fastnar i huvudet

  Skrivet av: Anna Östman

  Här är låtarna som brukar sätta sig i våra hjärnor och sedan vägra försvinna. Låna dem hos oss, om du vågar.

Visa fler

Tips

 1. Mannen på myren

  Av: Salomonsson, Anita Tipsat av: Anna Östman

  En rofyllt intensiv berättelse om förväntningar som växer sig stora, trots envisa försök att hålla dem i schack och om vikten av att alltid ha bullar i frysen.

 2. Stark som en björn, snabb som en örn

  Av: Zackari Wahlström, Kalle Tipsat av: Anna Östman

  Ett gäng kapitel om olika träningsrelaterade situationer du kan hamna i och berättelser om de vedermödor som författaren själv har utsatt sig för.

 3. Science in context

  Tipsat av: Anna Östman

  Har Mars förutsättningar för liv, vem uppfann egentligen polio-vaccinet och vad är skillnaden mellan honor och hanar bland näbbdjuren? Svaren finns i databasen Science in context.

 4. Ropa på Ulrik

  Av: Ahlgren, Daniel Tipsat av: Anna Östman

  Monika träffar en gammal bekant från barndomen i en stuga på landet. Det blir ett överraskande, men kanske inte så kärt återseende.

 5. Unseen academicals

  Av: Pratchett, Terry Tipsat av: Anna Östman

  Terry Pratchett has written many Discworld novels, but he always manages to find a new theme to twist and fit to his own flat world version. This time it's football.

 6. Wuthering Heights

  Av: Brontë, Emily Tipsat av: Anna Östman

  En hjärtskärande roman om kärlek, hat och hämnd med många litterära kvaliteter.

 7. To a god unknown

  Av: Steinbeck, John Tipsat av: Anna Östman

  Joseph Wayne puts his faith in an old oak tree in a novel that explores the power of nature.

 8. Blattejävlar!

  Av: Vojnović, Goran Tipsat av: Anna Östman

  I en förort till Ljubljana bor "blatten" Marko. Han är tonåring, går i skolan och spelar basket på fritiden. Allt känns dock inte helt bra i Markos liv och han hamnar i den ena frustrerande situationen efter den andra.

Visa fler