Jag arbetar som bibliotekarie på Vindelns bibliotek med fokus på vuxenavdelningen, läsfrämjande och bibliotekets digitala tjänster. Jag är också projektledare för "Stärkta bibliotek" 2018-2020.

Mina artiklar

 1. Från Konsum-charken till Buckingham Palace

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Ann-Sofie Widegren och Maria Hägglund lämnade Umeå 1994 för att plugga engelska i London i tio månader. 25 år senare är de fortfarande kvar i England och driver ett framgångsrikt företag

 2. Björn Ferry läser för att förstå världen

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Björn Ferry är Sveriges mest framgångsrika manliga skidskytt genom tiderna med meriter som OS-guld, VM-silver i masstart och sju segrar i världscupen. Men han är också en flitig bokläsare och författare till två böcker.

 3. Carl Axel Gyllenram blandar sanning och fantasi

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Carl Axel Gyllenram är aktuell med sin fjärde roman, Jag, Anna, vill gå vidare nu, som blev nominerad till Selmapriset 2015. I vår intervju berättar han om hur han skapar världar och personer som både liknar och skiljer sig från det gamla bekanta.

 4. Bokslukare från tre generationer

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Vi har intervjuat tre personer från olika generationer om deras bokläsande, Karin som är född på 1930-talet, Richard på 1960-talet och Matilda som föddes 1999.

 5. "Vindeln var det första jag tänkte på"

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Jimmie Öbom bor i Stockholm, men valde Vindeln som miljö för deckaren Träskpolisen. Träskpolisen handlar om Stockholmspolisen Malin som flyttar till Vindeln och stöter på nya spår i ett tio år gammal försvinnande.

 6. Lucka 17: Baker's Cottage

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Umeåmusikerna Erik Wäcklén och Marcus Olsson i instrumentalduon Baker's Cottage ger boktips och berättar vad de själva läser i vår julkalender.

 7. Karin Edvall sitter på en guldgruva

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Karin Edvall, med rötterna i Umeå, beskriver skrivandet som ett inre behov av att få berätta en historia. Här berättar hon om sitt jobb, sina egna böcker och om andras.

 8. Guldkorn i bibliotekens magasin

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Visst är det lockande att låna och läsa böcker som är skinande nya och fräscha, men döm aldrig en bok efter dess utseende!

 9. Förlorad i Jane Austen

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Jane Austen lever vidare, både i bokform och på film. Åza Sjöstam är helt såld på den engelska 1800-talsförfattaren.

Visa fler

Mina boktips

 1. Judy

  Tipsat av: Åza Sjöstam

  Filmen Judy handlar om den amerikanska artisten Judy Garlands sista tid i livet, varvat med återblickar på barndomen.

 2. Josas bok

  Av: Nilsson Lind, Marie Tipsat av: Åza Sjöstam

  I Josas bok har systern Marie Nilsson slutfört Josefin Nilssons projekt. Hon har skrivit berättelsen om ett konstnärsliv där en destruktiv relation blev ödesdiger.

 3. Olle vaknar

  Av: Annas, Micaela Tipsat av: Åza Sjöstam

  En pekbok för de allra minsta med hög igenkänning för de flesta barnfamiljer.

 4. Smultrontjuven

  Av: Harris, Joanne Tipsat av: Åza Sjöstam

  Smultrontjuven är en ny magisk berättelse av Joanne Harris där vi får återknyta bekantskapen med chokladkonditorn Vianne Rocher och hennes familj.

 5. Gård & torp

  Tipsat av: Åza Sjöstam

  Gård & torp är en inspirerande tidskrift för alla som gillar att inreda och vårda gamla hus.

 6. Försvinner och stannar kvar

  Av: Eriksson, Jenny Tipsat av: Åza Sjöstam

  Försvinner och stannar kvar är en otroligt hjärtskärande och fin självbiografisk roman av Jenny Eriksson som bara var 10 år när hennes då 46-åriga pappa fick Alzheimers sjukdom.

 7. Middagsmörker

  Av: Cederlund, Charlotte Tipsat av: Åza Sjöstam

  Middagsmörker är första delen i Idijärvi-trilogin. Spännande fantasy som blandas med samisk mytologi ger ett mycket lyckat resultat. En riktig bladvändare.

 8. I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

  Av: Wahldén, Christina Tipsat av: Åza Sjöstam

  Åza Sjöstam på Vindelns bibliotek har läst en oerhört aktuell och gripande ungdomsbok om flickan Ombeni, som flyr ensam till Sverige. Plågsam men viktig läsning.

 9. Det riktiga landslaget

  Av: Svan, Moa Tipsat av: Åza Sjöstam

  På försättsbladet till boken skriver Moa Svan: "Välkommen till min berättelse om det riktiga landslaget. Jag kommer att berätta om mitt favoritlag och mina hjältar, som kämpar både för VM-medalj och rättvisa villkor".

Visa fler