Bibliotekarie med särskild ansvar för vuxenavdelningen och den vuxna målgruppen.

Artiklar jag har skrivit

 1. Intervju med Katarina Widholm

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Författaren Katarina Widholm är aktuell med böckerna om Betty som lämnar Hudiksvall för att bli hembiträde i Stockholm.

 2. Samisk språkresa till en bok

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Sophia Rehnfjell har skrivit en barnbok på den utrotningshotade umesamiskan. Gájuoh Muv! fyller både ett språkligt och innehållsligt tomrum och kan förhoppningsvis hjälpa till att lära ut och bevara språket, säger hon.

 3. Fjärrbesök för Vindelns byaförskolor

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Pysselpåsar skickades ut och ett digitalt besök spelades in på video. Barnens bibliotek i Vindeln hittade ett sätt att komma ut till förskolebarnen under rådande pandemi.

 4. Storläsare på Renforsskolan i Vindeln

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  De älskar att läsa och är trogna biblioteksbesökare. Möt Matteus Ulander och Fabian Sigfridsson, som går i nian på Renforsskolan i Vindeln.

 5. Möt författaren till boken Skogslycka

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Rolf Segerstedt är journalist och naturfotograf med stort intresse för skogen. 2018 gav han ut reportage- och debattboken "Varningsrop över hyggeslandet" och 2021 kom boken "Skogslycka", där han skildrar egna upplevelser i skogen och ger tips till den som vill söka sig dit.

 6. Ordning på serien: Pretty little liars

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Det är bara de första fem delarna i Sara Shepards serie Pretty little liars som kommit ut på svenska än så länge. Men även de engelska finns på biblioteket.

 7. Berättaråret över för Vindelns kommun

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Året som berättarkommun i Västerbotten 2019/2020 är nu över för Vindelns kommun och budkaveln är överlämnad till efterträdaren Storumans kommun. Det blev ett bra, och förhoppningsvis inspirerande, år trots omständigheterna.

 8. Från Konsum-charken till Buckingham Palace

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Ann-Sofie Widegren och Maria Hägglund lämnade Umeå 1994 för att plugga engelska i London i tio månader. 25 år senare är de fortfarande kvar i England och driver ett framgångsrikt företag

 9. Björn Ferry läser för att förstå världen

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Björn Ferry är Sveriges mest framgångsrika manliga skidskytt genom tiderna med meriter som OS-guld, VM-silver i masstart och sju segrar i världscupen. Men han är också en flitig bokläsare och författare till två böcker.

Visa fler

Boktips jag har skrivit

 1. Pendlarsällskapet

  Av: Pooley, Clare Tipsat av: Åza Sjöstam

  Pendlarsällskapet är en varm, humoristisk och fin feelgood-roman om vänskapens kraft att förändra livet för flera personer. Och detta på grund av, eller tack vare, en vindruva.

 2. Du vet inte vad krig är

  Av: Skalietska, Yeva Tipsat av: Åza Sjöstam

  12-åriga Yevas dagbok om det fasansfulla kriget i Ukraina för onekligen tankarna till Anne Franks dagbok. Hur kan det vara krig i Europa igen?

 3. Suffragette

  Tipsat av: Åza Sjöstam

  Filmen Suffragette från 2015 handlar om den tidiga feministrörelsen i England som kämpade för kvinnlig rösträtt. Upprörande, hjärtskärande och sevärt med mycket bra skådespelarprestationer.

 4. Ord och handling

  Av: Eliasson, Jan Tipsat av: Åza Sjöstam

  Diplomaten och politikern Jan Eliasson har sammanfattat sitt liv, såväl yrkesmässigt som privat, i denna memoarbok.

 5. Räkna hjärtslag

  Av: Widholm, Katarina Tipsat av: Åza Sjöstam

  Räkna hjärtslag är en berättelse om fattiga kvinnors utsatthet och begränsade livsval under tiden kring andra världskriget – här fint berättat av författaren Katarina Widholm som lagt ned mycket tid på att efterforska 1930-talets miljöer och detaljer.

 6. Älskade Ester

  Av: Lundholm, Kent Tipsat av: Åza Sjöstam

  Kent Lundholm skildrar fint en ovanlig människas personlighet och liv. Ester Nilsson, eller Ester Duva som hon också kallades, levde 1896-1985 i Lycksele med omnejd.

 7. Cykelbudet

  Av: Teglund, Anders Tipsat av: Åza Sjöstam

  Corona-pandemin tvingar pianisten och förläggaren Anders Teglund att hitta en ny försörjning. Hör honom själv läsa sin intressanta skildring av egna och andras erfarenheter från budbranschen. Berättelsen förstärks och kompletteras av hans pianospel.

 8. Midnattsbiblioteket

  Av: Haig, Matt Tipsat av: Åza Sjöstam

  Vad tror du händer när du håller på att dö? Kanske kommer du till midnattsbiblioteket, ett slags mellanstation mellan liv och död.

 9. Skogslycka

  Av: Segerstedt, Rolf Tipsat av: Åza Sjöstam

  Med boken Skogslycka vill journalisten och naturfotografen Rolf Segerstedt inspirera läsarna att själva ge sig ut i naturen.

 10. Sista tåget till London

  Av: Clayton, Meg Waite Tipsat av: Åza Sjöstam

  Sista tåget till London bygger på en sann historia och är mycket läsvärd, om än lite trög i starten.

Visa fler